Federalni parlamentarci: Ne dozvoliti novi zastoj u radu Parlamenta

Poslanicima i delegatima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uručen je danas Izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem su istaknute pozitivne stravi urađene u prethodnom periodu.

Parlamentarcima je i Izvještaj uručio zamjenik šef Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno koji je izrazio očekivanje da neće biti zastoja u radu Parlamenta FBiH što očekuje i Evropska komisija kako bi se nastavilo s reformama.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić (Stranka demokratske akcije – SDA) novinarima je nakon susreta kazao da se u ovom izvještaju vidi napredak u odnosu na onaj iz 2015. godine, ali je ocijenio je da preostaje da se napravi reforma unutar javne uprave.

Potvrdio je da je sastanku bilo razgovora i o ekonomiji, pravosuđu te o radu Federalnog parlamenta koji nije odgovorio zadatku u protekla četiri mjeseca.

Za Tufekčića je važna saradnja s kantonalnim skupštinama, posebno imajući u vidu da se radi o zakonodavnim tijelima unutar Federacije koja će morati raditi na 35-36 poglavlja sa EU.

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislav Martinović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) izrazio je zadovoljstvo zbog napretka koji je učinjen te zbog činjenice da je to prepoznato u Izvještaju Evropske komisije.

Podsjetio je da će BiH uskoro dobiti i upitnik od 3.000 pitanja koje će morati brzo odgovoriti, a to zapravo govori o tome, mišljenja je Martinović, da oni koji su govorili da BiH neće biti u stanju ni “odškrinuti” vrata EU, nisu bili u pravu.

Za njega je sadašnje uređenje administracije na federalnom nivou nije dobro, zbog čega smatra da se to treba promijeniti.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Nasir Beganović potcrtao je da je osnovna zamjerka bila na zastoj u radu Parlamenta, ali je podsjetio da je to otklonjeno, a pored toga zamjerka je stavljena i na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Slaviša Šućur (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) je izrazio zadovoljstvo što EU cijeni napore koji su učinjeni, potcrtavajući da je evropski put nešto što nema alternativu za BiH.

– Važno je vidjeti da usprkos tome što postoje dobre vijesti postoji i veliki broj problema i oblasti gdje nije učinjen napredak ili je učinjen vrlo mali napredak i tu je potrebno pojačati napore – smatra Šućur.

Dodaje da iako je u nekim zakonskim rješenjima napravljen napredak postoje i one oblasti u kojima nedostaje strateški pristup, a zbog svega toga važno je ne dozvoliti da nesporazumi koje nemaju veze sa evropskim putem potpuno blokiraju rad Parlamenta.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*