Odlasci u saunu mogu povećati dugovječnost?

Finski znanstvenici su ustanovili da redoviti odlasci u saunu mogu povećati dugovječnost, ako nakon njih slijedi kupanje ili tuširanje hladnom vodom, prenose mediji.
“Velike razlike u temperaturi vode stimuliraju kardiovaskularni sustav i zapravo djeluju poput lakše tjelovježbe”, rekao je dr. Herbert Loellgen, internist i specijalist sportske medicine.

Postupak je djelotvoran i kad je riječ o osjetljivosti na infekcije.

“Zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji, prema sluznici se transportira više limfocita, što rezultira proizvodnjom većeg broja antitijela, a to odbija viruse”, kaže imunolog dr. Joachim-Michael Engel, dodajući kako dobra cirkulacija pomaže organizmu i da bolje reagira na manjak antitijela u sluznici.

Važno je da su odlasci u saunu redoviti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. “Kada netko otiđe u saunu triput prije početka sezone gripe, ni u kojem slučaju ne može očekivati pozitivan učinak”, kaže Engel.

Stimuliranje kardiovaskularnog sustava naizmjeničnim “toplo-hladnim stilom”, poboljšava i temperaturu organizma, što tijelu omogućuje bolju prilagodbu na niske zimske temperature.

No nizozemski znanstvenici tvrde da svakodnevno tuširanje hladnom vodom ne utječe ne otpornost organizma na infekcije.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*