Oko 30.000 protivnika ideje nezavisnosti okupilo se na protestima u Hong Kongu

Oko 30.000 demonstranata učestvovalo je u masovnim prokineskim protestima u Hong Kongu kako bi izrazili protivljenje ideji nezavisnosti i odvajanja te autonomne pokrajine od zvaničnog Pekinga, prenosi Anadolu Agency (AA).

List “South China Morning Post“ javlja da su masovni protesti organizirani kao odgovor na krizu koju su izazvala dva zastupnika Zakonodavnog vijeća Hong Konga koji su kao pristalice ideje nezavisnosti te regije izazvali incidente tokom svečanog polaganja zakletve u tom zakonodavnom tijelu.

Ovo su jedni od najmasovnijih protesta u posljednjih nekoliko godina u Hong Kongu, a demonstranti su poručili da žele zadržati sistem autonomne vlasti sa velikim uticajem zvaničnog Pekinga, a koji se popularno opisuje kao “Jedna država, dva sistema“.

Novoizabrani saziv Zakonodavnog vijeća Hong Konga prošle sedmice je polagao svečanu zakletvu, tokom čega je došlo do kršenja Temeljnog zakona o javnoj službi koji nalaže da se iz Vijeća odstrane članovi koji namjerno u tekst zakletve ubace bilo koju riječ koja nije sadržana u tekstu.

Zastupnici Yau Wai-Ching i Laung Chung-hang poznati su po ideji nezavisnosti Hong Konga, što su još jednom pokazali tokom polaganja zakletve kada se nisu pridržavali teksta zakletve, već u nekoliko navrata vrijeđali Kinu. Taj slučaj doveo je do tuče u Vijeću u kojoj je povrijeđeno šest zaštitara, a sjednica je prekinuta intervencijom specijalne policije.

Pomenuti zastupnici bili su i među inicijatorima masovnih protesta koji su prije dvije godine održani u Hong Kongu, a na kojima su demonstranti iskazali protivljenje političkoj dominaciji Pekinga nad Hong Kongom.

Hong Kong je autonomna pokrajina koja je, nakon perioda britanske vlasti, 1997. godine pripojena Kini. Shodno zajedničkoj deklaraciji, Hong Kong će do 2047. godine biti pod vlašću Kine samo u oblasti vanjske politike i pitanja odbrane. Zagovornici jačanja nezavisnosti te regije optužuju Kinu za jačanje političke dominacije, dok suprotstavljeni tabor smatra da je plitička veza sa Pekingom garant mira i stabilnosti te regije.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*