Nižu se uspjesi učenika JU “Zavod” Tuzla

Ogromnu  kolekciju zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja koju su “formirali” učenici JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju iz Tuzle kroz različita takmičenja na državnom i međunarodnom nivou održanim u malom nogometu, košarci, atletici, stonom tenisu, plivanju, boćanju.., od danas će dodatno ukrasiti i pehar za  osvojeno II mjesto na međunarodnom takmičenju u badmintonu koje je održano u Sloveniji u Črnomelju.

Organizator takmičenja je i ove godine bila OŠ Milke Šobar – Nataše pod rukovodstvom direktora Matjaža Bariča. Organizatori su ponovno zablistali uz srdačnu dobrodošlicu svim učenicima ali i brojnim gostima koji su istim došli da pruže podršku. Ugled navedene institucije potvrdio je veliki broj građana koji su došli radovati se zajedno s djecom i gostima, a iz Zavoda izdvajaju prisustvo gradonačelnice Općine Črnomelj, gđe. Mojce Čemas Stjepanović  te legendarnog slovenskog bicikliste Sandija Papeža, jednog od najboljih profesionalnih biciklista bivše Jugoslavije i Slovenije. O kakvoj sportskoj, a vidimo i altruističkoj i ljudskoj veličini se radi govore i njegovi biografski podaci prema kojima je Sandi Papež bio prvak bivše Jugoslavije i Balkanski prvak, a  nastupio je i na Ljetnim olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu. Inače, Sandi Papež nosi porijeklo iz ovog dijela slovenske regije, a u sklopu manifestacije imao je ulogu počasnog gosta koji se tokom cijele manifestacije družio sa učenicima te im na kraju uručio i vrijedne nagrade.

Pored ekipa iz zemalja šire regije, u sklopu takmičarskog dijela nastupio je i veliki broj učenika iz osnovnih škola iz Slovenije.

U uvodnom dijelu za sve prisutne goste je pripremljen i zabavni program koji je svojim “duhom” podsjetio na pomalo zaboravljene dječije pjesme i igre.

Nakon takmičarskog dijela programa domaćin se potrudio da za djecu priredi još nekoliko različitih iznenađenja kako bi im cjelokupni boravak u ovom mjestu ostao u trajnom pozitivnom sjećanju.

Na kraju iz Zavoda zaključuju da su brojni primjeri u svijetu neuspješnih obrazaca uključivanja djece s posebnim potrebama u različite drušvene aktivnosti (obrazovanje, sport, kultura…), a pozitivan primjer je svakako rad OŠ Milke Šobar – Nataše iz Črnomelja, ustanove koja bi mogla biti obrazac uspješnosti rada, lijepa, humana strana Slovenije, pa i šire regije. Navedenu činjenicu tokom cijelog programa takmičenja i boravka potvrđuju dječiji osmjesi i radost zabilježeni kroz mnogobrojne fotografije.

Tim “Zavoda” za ovu školsku godinu činili su učenici Smajl Butković i Nihada Buljubašić, a isti su na kraju kroz veliko zalaganje zauzeli drugo mjesto “ekipno”. Troškove putovanja snosio je slovenski biznismen g-din Jadran Čičigoj, dok je ostale troškove snosio organizator takmičenja kojima se ovom prilikom u ime učenika i njihovih roditelja te uposlenika JU “Zavod” od srca zahvaljujemo.

(RTV7/JU Zavod)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*