MUP Srbije potvrdio hapšenje deset osoba zbog posjedovanja velike količine oružja i municije

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije potvrđeno je da je uhapšeno deset ljudi iz Apatina i Sombora kod kojih je pronađena veća količina municije, oružja i eksploziva. Kako se navodi, to je najveća zaplijena naoružanja od 2000. godine.

Policija je kod uhapšenih pronašla devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma eksploziva TNT, više desetina električnih detonatora, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dva ručna bačaca raketa M-80 “Zolja”, 10 tromblonskih mina, osam automatskih pušaka i dvije poluatomatske puške.

Također su pronađeni puška M-48, puškomitraljez, šest pištolja, karabin sa optičkim nišanom, malokalibarska puška, IC uredjaj za noćno osmatranje, oko 6.000 metaka kalibra 7,62 milimetra i 7,9 milimetra, protivtenkovsku minu, kao i nekoliko metara sporogorećeg štapina.

Sumnja se da su pripadnici te organizirane kriminalne grupe, po nalogu organizatora S.K. tokom 2016. godine nabavljali veće količine oružja, municije i eksplozivnih materija.

On je odlazio na unaprijed dogovorene lokacije i preuzimao oružje, municiju i eksplozivna sredstva, a potom pronalazio kupce.

Nakon dobijanja novca sastajao se sa pripadnicima kriminalne grupe i isplaćivao im dogovoreni iznos.

Stefanović: Oružje se ne dovodi u vezu sa slučajem “Jajinci”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da do sada istraga nije utvrdila direktnu vezu između jutros pronađenog oružja u Apatinu i Somboru i oružja nađenog u blizini porodične kuće predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u beogradskom naselju Jajinci.

“Radimo provjeru kome je bilo namijenjeno oružje i šta je bio cilj, trgovina ili nešto drugo”, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Stefanović je rekao i da nema novih informacija iz istrage u vezi sa oružjem u Jajincima koje može da otkrije, a koje ne bi naškodile istrazi o tom slučaju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*