CCI: Lokalni izbori negativno uticali na rad Vlade i Skupštine TK

Centri Civilnih Inicijativa predstavili su rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, u periodu od 01.01.-30.09.2016. godine.  Skupština TK je, prema ocjeni Centara civilnih inicijativa u prvih devet mjeseci ove godine, a naročito u trećem kvartalu, koji se podudario sa predizbornom kampanjom, doživjela pad produktivnosti  i intenziteta rada.

U pomenutom kvartalu, umjesto tri, održana je samo jedna redovna i dvije hitne sjednice, što je rezultiralo padom broja razmotrenih mjesra sa 38 u drugom kvartalu na 17  utrećem.

Osim toga, u prvih devet mjeseci Skupština TK je usvojila 14 zakona, uz još sva prihvaćena u nacrtu, što je najlošiji rezultat u posljednjih šest godina. Osim toga, ne poštuju se ni obaveze predviđene reformskom agendom.

Kada je riječ o Vladi TK ona je povećala broj održanih sjednica, ali je zabilježen ozbiljan pad razmotrenih mjera, sa 412 u drugom kvartalu na 278 u trećem.

Osim toga, nakon brojnih otkrivenih i presuđenih slučajeva korupcije, u kojima su učestvovali bivši i aktuelni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti TK, Vlada je usvojila program borbe protiv korupcije.

Takođe, Vlada TK kasni sa izvršavanjem obaveza vezanim za usvajanje Budžta za 2017.godinu, tako da ni ove godine nacrt nije utvrđen u zakosnkom roku. Od pozitivnih rezultata iz CCI-a navode odlučno reagovanje Vlade, kojim je spriječena blokada kargo prevoza na međunarodnom aerodromu Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*