Kako napuniti pola baterije za 15 minuta: Prezentovana nova tehnologija

Kompanija Qualcomm Technologies predstavila je prošle sedmice novu tehnologiju za punjenje baterija pametnih telefona i srodnih uređaja pod nazivom Quick Charge 4.

Nakon najave novog procesora Snapdragon 835, Quick Charge 4 predstavlja malu revoluciju u brzini punjenja smartphonea. Kako kažu iz Qualcomma, četvrta generacija tehnologije punjenja baterije bazira se na efikasnijem punjenju i nižoj temperaturi koju proces uzrokuje.

Poredeći ga sa tehnologijom Quick Charge 3.0, “četvorka” je čak 20 posto brža, 30 posto efikasnija i do pet stepeni celzija hladnija prilikom transfera električne energije. Ova činjenica je od ključne važnosti kada je riječ o sigurnosti i zaštiti od pregrijavanja.

U prevodu, Qualcomm tvrdi da će uređaji s tehnologijom Quick Charge 4 za samo pet minuta punjenja osigurati i do pet sati rada uređaja, a 50 posto baterije bit će napunjeno za nevjerovatnih 15 minuta.

Brzo punjenje uređaja trenutno je jedna od najtraženijih specifikacija pametnih telefona i tableta. Najnapredniji smartphoni danas su opremljeni drugom ili trećom generacijom tehnologije Quick Charge.

Prvi uređaji sa Quick Charge 4 tehnologijom očekuju se u prvoj polovini 2017. godine.

161123075-1_xl

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*