Kasipović i Mektić: Rok za ispunjavanje preporuka FATF-a i MONEYVAL-a do kraja godine

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, nakon sastanka u Banjoj Luci, još jednom su demantovali informacije da se Bosna i Hercegovina nalazi “crnoj listi” MONYVAL-a.

Kasipović i Mektić razgovarali su o preporukama organizacija FATF i MONYVAL koje je potrebno ispuniti kako bi BiH bila skinuta sa njihove “sive liste”.

“BiH i njeni entiteti imaju obavezu donošenja zakonskih prijedloga koji bi defitinivno eliminisali opasnost od uvrštavanja na ‘crnu listu'”, rekao je Kasipović.  Prema njegovim riječima, dio preporuka biće ispunjen nakon što Vlada RS u narednih 15 dana usvoji novi krivični zakonik RS.

Mektić je rekao kako se nada da će ove organizacije uzeti u obzir činjenicu da će rješenje biti u parlamentarnoj proceduri. On je, takođe, istakao da bi, s obzirom na to da je rok za ispunjavanje preporuka kraj ove godine, bilo šteta da na kraju vlasti ne završe taj posao i dovedu građane, institucije i kompanije u vrlo neprijatnu i tešku situaciju.

Kasipović i Mektić razgovarali su i o uređenju registra NVO sektora, što je takođe jedan od uslova.

“Moramo imati jasan i transparentan uvid u NVO sektor”, rekao je Mektić.

Složili su se da postoji rješenje kroz koje ne bi bilo zadiranja u nadležnosti entiteta ili kantona. Mektić je naglasio da je sljedeći korak da IT stručnjaci kreiraju web stranicu na kojoj bi bio registar svih NVO organizacija u BiH, ali da bi se posebno vidio registar RS, kantona i na državnom nivou, a postojali bi i direktni linkovi koji bi ukrštali te baze.

Ministar Mektić najavio je da će u srijedu biti održan sastanak sa predstavnicima vlasti u FBiH na kojem će razgovarati o trećem uslovu, a to je usklađivanje Zakona o vrijednosnim papirima u ovom entitetu, što bi, takođe trebalo biti dovršeno do kraja ove godine.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odgovarao je danas i na pitanja novinara o njegovom saslušanju u Tužilaštvu BiH, a u vezi s gradnjom zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u Banjoj Luci. Mektić tvrdi da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi i traži da IDDEEA poništi i tender koji se odnosi na izradu putnih isprava.

Ističući da ne zna po čijoj je prijavi pozvan na saslušanje u Tužilaštvo, i da ga to i ne interesuje, Mektić je rekao da je u prijavi navedeno da je on svojim istupom na sjednici Vijeća ministara BiH utjecao da se poništi tender za izgradnju zgrade IDDEEA-e u Banjoj Luci.

“Stojim i sada pri toj svojoj diskusiji, ali nije ona, već zaključak Vijeća ministara utjecao da se poništi tender”, rekao je Mektić.
On je pozvao je direktora IDDEEA-a Edina Nesimija da poništi i javni tender za izradu putnih isprava.

“Tender je tako sačinjen da ga može ispuniti jedna kompanija u BiH. Neka idu na tender koji će ispoštovati konkuretnost i neka se odabere najbolja ponuda i po cijeni i po kvalitetu. A ciljano raspisivati tender od 25 miliona eura da ga može ispuniti samo jedna kompanija, to je za mene sumnjiv posao i pozivam direktora IDDEEA-e da poništi tender. To je moj stav, a ne Vijeća ministara BiH”, dodao je Mektić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*