VSTV: Mektićevi istupi neprimjereni i predstavljaju pritisak na pravosuđe

Visoko sudsko i tužilačko vijeće osudilo je medijske istupe ministra sigurnosti Dragana Mektića u vezi s Državnim tužilaštvom, ocjenivši da se radi o pritisku izvršne vlasti na rad ove pravosudne institucije, u dijelu u kojem se odnose na pojedinačne krivične predmete i tužioce.

VSTV navodi da su retorika i sadržaj izjava ministra Mektića neprimjereni funkciji ministra sigurnosti i nadležnostima tog ministarstva.

„Prihvatajući da rad pravosuđa, kao jednog od stubova vlasti, ne može biti izuzet od kritičkog posmatranja kako medija tako i javnih zvaničnika, kao i da je taj rad potrebno konstantno unaprjeđivati, mišljenja smo da je u takvoj vrsti komunikacije i javne kritike nužno sačuvati demokratski standard javne riječi, koji će obezbijediti međusobno uvažavanje i poštovanje između institucija“, navodi se u saopštenju VSTV-a.

Iz VSTV-a naglašavaju da je neophodno voditi računa o posebnoj ulozi pravosuđa u društvu te da kao garant pravde, temeljne vrijednosti u pravnoj državi, pravosuđe mora da uživa povjerenje javnosti kako bi uspješno obavljalo svoje dužnosti.

U svom radu prilikom donošenja tužilačkih odluka i zastupanja optužnice pred sudom, naveli su da tužioci moraju biti oslobođeni svih pritisaka, uključujući i pritiske od medija i nosilaca javnih funkcija.
Mektićeve izjave, tvrde, narušavale su to povjerenje.

Iz VSTV-a pozivaju Tužilaštvo BiH da javnosti predoči kvalitativne i kvantitativne podatke o radu institucije u odnosu na tvrdnje ministra Mektića koje su činjenično provjerljive.

Kolegij ureda vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić uputio je u utorak, 29. novembra VSTV-u i Vijeću ministara BiH pismo povodom medijskih istupa ministra sigurnosti u kojem traži zaštitu ove institucije.

U dopisu Tužilaštva BiH se navodi da je Mektić u medijskim istupima iznio više netačnih tvrdnji i uvreda usmjerenih ka Tužilaštvu BiH i tužiocima ovog tužilaštva, te prejudicirao postupke koji se vode u ovom tužilaštvu.

Mektić je u izjavama medijima negirao da je vršio pritisak na pravosuđe.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*