Ombudsmeni BiH: Osuda napada na novinare, poziv nadležnima da ih zaštite

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine žele ukazati javnosti i osuditi sve napade i nedolična, neprimjerena ponašanja prema novinarima i svim radnicima u medijima koji su se desili u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj, saopšteno je iz te institucije.

Ombudsmeni ovom prilikom posebno ističu da se stepen razvoja određenog demokratskog društva, pa i našeg, svakako ogleda i u načinu na koji svi drugi akteri u javnom životu tretiraju novinare i radnike u medijima.

Ombudsmeni za ljudska prava BiH naglašavaju da novinari svakodnevno kroz svoj rad ukazuju cjelokupnoj javnosti na sve pojave u određenom društvu, kako one pozitivne, tako i negativne, te se na njih kritički i analitički osvrću.
Na taj način oni stvaraju atmosferu u kojoj se o tim pojavama raspravlja, iznose različiti stavovi i što je najvažnije, a što čini kvalitetnijim razvoj određenog društva, novinari doprinose većem stepenu demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava.

Društvo u kojem su novinari na bilo koji i bilo kakav način spriječeni da to čine, suočeno je ne samo sa ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda, stoji u saopštenju.
Ombudsmeni Bosne i Hercegovine koriste ovu priliku da pozovu sve učesnike javnog života u Bosni i Hercegovini, a posebno sve nosioce javnih funkcija da svojim djelovanjem ne ograničavaju prava novinara ni na koji način, nego da djeluju proaktivno na tom polju.

Isto tako, pozivaju sve nadležne organe, a prije svega policiju i tužilaštvo, da ažurno i efikasno rade na rasvjetljavanju i gonjenju počinilaca svih djela koja su usmjerena prema novinarima i radnicima u medijima kako bi se izbjeglo stvaranje dojma da djela počinjena prema njima mogu proći nekažnjena, navodi se u saopštenju Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*