Zvizdić u Abu Dabiju: Velika zainteresiranost za ulaganja u BiH i region zapadnog Balkana

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predložio je u Abu Dabiju da bude osnovan jedan od specijalizovanih svjetskih centara/instituta za očuvanje svjetskog kulturnog nasljeđa u opasnosti koji bi bio smješten u Sarajevu.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je Zvizdić, obraćajući se učesnicima Međunarodne konferencije o zaštiti kulturnog nasljeđa u oblastima sukoba, pojasnio da bi takav centar bio mjesto za razmjenu iskustava i obuku eksperata iz raznih krajeva svijeta, koji bi na realnim iskustvima i praktičnim primjerima uspješne obnove kulturnog nasljeđa mogli pripremati projekte rekonstrukcije i revitalizacije svjetske kulturne baštine ugrožene oružanim sukobima.

On je poručio da je BiH potpuno opredijeljena i spremna da u okviru svojih mogućnosti uzme što aktivnije učešće u Svjetskoj koaliciji zemalja za zaštitu i očuvanje svjetske kulturne baštine u opasnosti.

“Naše institucije, univerziteti i eksperti biće ponosni da daju doprinos konkretnim aktivnostima u tom smislu”, rekao je Zvizdić.

Napominjući da je svjetska kulturna baština, gdje god da se nalazila, zajedničko vlasništvo, ali i zajednička obaveza da bude zaštitićeno i sačuvano, Zvizdić smatra da zbog toga sve zemlje moraju učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitile to zajedničko blago i ostavile ga u nasljeđe narednim generacijama.

On je podsjetio da BiH ima izuzetno bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i da je oduvijek, zbog činjenice da predstavlja mjesto preplitanja tri velike civilizacije i četiri velike religije, bila poznata kao most između istoka i zapada.

Prema njegovom mišljenju, BiH je postala najbolji primjer u svijetu kako ljudi različitih religija mogu živjeti zajedno, čuvati svoj kulturni identitet i obnoviti svoje kulturno nasljeđe.

“Naš rad na višedecenijskoj revitalizaciji kulturnog nasljeđa u BiH proizveo je cijelu generaciju eksperata, čije se sposobnosti danas visoko vrednuju u svijetu”, rekao je Zvizdić i napomenuo da je eminentni stručnjak iz BiH nedavno učestvovao u prezentaciji prijedloga rekonstrukcije razrušene kulturne baštine Starog grada Alepa.

On je napomenuo da je pri izradi tog prijedloga, ekspertski tim posebno koristio iskustva u rekonstrukciji Starog grada i Starog Mosta u Mostaru.

Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci, na sastanku Svjetskog komiteta za kulturnu baštinu, BiH, u saradnji sa kolegama iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, na listu Svjetske kulturne baštine upisala unikatne kamene spomenike – stećke.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH napominje kako je prisustvo u Abu Dabiju bila prilika i za bilateralne kontakte, odnosno plodonosnu razmjenu mišljenja s kolegama – premijerima i predsjednicima, pri čemu se uvjerio da svi puno znaju o BiH, a poseban interes iskazali su državni dužnosnici i investitori iz UAE i šireg regiona, koji su bili u posjeti našoj zemlji i upoznali se o bh. potencijalima.

Ističe da je primjetna velika zainteresiranost za investicije i ulaganja u region zapadnog Balkana, a posebno u BiH zbog njenih vrlo kvalitetnih projekata i značajnih prirodnih resursa.

Konferencija u Abu Dabiju održava se pod pokroviteljstvom prestolonasljednika Abu Dabija šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahyana i francuskog predsjednika Fransoa Olanda.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*