Banja Luka: Novih 45 vojnika OSBiH ispraćeno u Afganistan

U kasarni “Kozara” u Banjoj Luci danas je ispraćeno 45 vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiju podrške miru u Afganistanu. Kako je istaknuto, jedinica je spremna i motovirana da izvrši sve zadatke koji će pred nju biti postavljani.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč rekao je novinarima da u misiju odlazi 45 pripadnika OS BIH od kojih su tri žene.

Komandant 6. Pješadijske brigade Oružanih snaga BiH brigadni general Radovan Ilić rekao je novinarima da je ova jedinica prošla sve sadržaje zahtjevne obuke koja je bila usmjerena na samu misiju u Afganistanu koja će trajati šest mjeseci.

Komandant jedinice koja odlazi u Afganistan, kapetan Filip Končar istakao je da je jedinica visoko motivirana, jer odlazi u operaciju podrške miru i da je uvjeren da će uspješno obaviti svoj zadatak.

Ivanić: Ne potcjenjujte rizik!
Prilikom ispraćaja predsjedavajući bh. Predsjedništva Mladen Ivanić poručio je pripadnicima OS BiH koji odlaze u Afganistav da idu u rizičnu zemlju i da taj rizik ne potcjenjuju.

“U toj bazi je bio jedan incident u kojem su, ne tako davno, poginuli ljudi. Od vas tražim da poštujete pravila i norme, da se ne opustite i da shvatite da ćete biti na prostoru gdje ima i može da ima borbenih djelovanja”, poručio je Ivanić pripadnicima ove jedinice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je danas u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci da učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnoj misiji u Afganistanu predstavlja njihovu visoku afirmaciju kao profesionalaca, te snagu i profesionalizam pripadnika Oružanih snaga BiH.

On je ocijenio da je veoma visok autoritet koji su pripadnici Oružanih snaga BiH imali i imaju u okviru mirovne misije u Afganistanu.

“Kada pohvale dođu od najelitnijih jedinica armija svijeta, onda to puno znači, jer pokazuje visok stepen profesionalnosti i odgovornosti pripadnika Oružanih snaga BiH”, istakao je Ivanić.

Jusić: Novac primarni motiv za odlazak vojnika
Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić rekao je novinarima da su pripadnici Oružanih snaga BiH motivirani da idu u mirovne misije u svijetu, te da su novac, odnosno zarada primarni motiv da se vojnici dobrovoljno javljaju u mirovne misije.

Jusić je rekao da jedan vojnik u misiji u bazi u Afganistanu mjesečno košta 46.000 američkih dolara, dodajući da mu trenutno nije poznato koliko BiH košta opremanje jednog vojnika u mirovnu misiju.

Govoreći o zahtjevima pripadnika Oružanih snaga BiH za ispunjenje njihovih statusnih pitanja, Jusić je rekao da će predložiti izmjene i dopune pravilnika i zakona o Oružanim snagama kojima bi bilo omogućeno da pripadnik koji kvalitetno obavlja svoj posao, ili ako je u pitanju određena specijalnost, može ostati u službi do 40 godina radnog staža i duže.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*