RS: Skupštinska većina traži ocjenu ustavnosti Dana državnosti BiH

Poslanici skupštinske većine u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP) uputili su danas Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine apelaciju za ocjenu ustavnosti tri člana zakona o proglašenju 25. novembra – Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković ocijenio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, kako je taj praznik diskiminirajući za Srbe i da su oni njime stavljeni u podređeni položaj.

“Danas se Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava samo u jednom dijelu njene teritorije, odnosno u Federaciji BiH, iz čega proizilazi namjera da se iz toga isključio jedan konstitutivni narod – srpski”, rekao je Višković.

On očekuje da će Ustvani sud osporiti 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

“Smatramo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao čuvar Ustava i zaštitnik principa konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini, u obavezi da podjednako štiti interese svih naroda, pa time i Srbe i zahtijevamo da donese odluku o stavljanju van snage ova tri člana zakona po kojima smatramo da se 25. novembar više ne bi trebao slaviti kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, kazao je Višković.

Poslanici većine u Narodnoj skupštini ranije su uputili apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine te usvojenih akata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jer je on, kako je navedeno, poslije izbora konstituiran sa samo 13 delegata iz reda srpskog naroda, čime je narušen princip pariteta iz Ustava Federacije BiH.

Višković tvrdi da su obje ove apelacije uzete u razmatranje.

Uvođenje elektronske zdravstvene kartice
Obrazlažući Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju na sjednici Narodne skupštine, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da je razlog za njegovo usvajanje po hitnom postupku – uvođenje integrisanog informacionog zdravstvenog sistema.

“Razlozi za donošenje ovog zakona su bolje planiranje, efikasnije upravljanje sistemom zdravstvene zaštite, prikupljanje, obrada i bezbjednost podataka u vezi sa zdravstvenim stanjem stanovništva i funkcionisanjem zdravstvene službe”, rekao je Bogdanić.

Ovim prijedlogom se uvodi pojam po kojem je zdravstvena knjižica elektronska zdravstvena kartica, koja sadrži podatke o zdravstvenom osiguranju i stalne podatke koji se vode u oblasti zdravstva.

CJB i SJB se transformišu u policijske uprave
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač objasnio je da se izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima mijenja naziv osnovnih organizacionih jedinica van sjedišta Ministarstva, odnosno centri i stanice javne bezbjednosti se transformišu u policijske uprave.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona, Lukač je naveo da se predloženim izmjenama pristupilo radi usklađivanja Zakona sa Zakonom o republičkoj upravi, kojim je Republička uprava civilne zaštite stekla status samostalne republičke upravne organizacije.

“Osim toga, u pogledu potrebnog radnog iskustva za izbor direktora policije, umjesto tri, predloženo je pet godina radnog iskustva na radnim mjestima za koja su predviđeni čin glavni inspektor”, kazao je Lukač.

Predmetnim zakonom predlaže se i da se radnici zatečeni na radu u Ministarstvu, a koji na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju više od 20 godina efektivnog radnog staža na poslovima stručne spreme, oslobađaju obaveze polaganja stručnog ispita.

Novine u odnosu na važeća rješenja, između ostaloga, jesu i obrada ličnih podataka, zaštita tajnih podataka i razmjena podataka, kao i nadležnost Ministarstva za vođenje evidencija JMB, prebivališta i boravišta, ličnih karata, vozačkih dozvola, putnih isprava, registrovanih vozila i dokumenata za registraciju vozila i registra novčanih kazni, a u skladu sa propisima koji regulišu predmetnu oblast.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*