Policija u Kelnu za Novu godinu najavila jake mjere sigurnosti

Njemačka policija u Kelnu najavila je pooštrene mjere sigurnosti tokom javnog dočeka Nove godine u tom sjevernom njemačkom gradu koji je prethodne novogodišnje večeri bio poprište više stotina krađa i seksualnih napada.

Šef policije u Kelnu, Juergen Mathies, izjavio je danas kako će tokom novogodišnje noći u centru grada biti angažirano najmanje 1.500 policajaca te znatno povećan broj nadzornih kamera na prijevoznim stajalištima i trgovima.

Gradske vlasti, a posebno policija u Kelnu, bili su na meti oštrih kritika nakon prethodnih novogodišnjih incidenata na glavnoj željezničkoj i autobuskoj stanici u tom gradu.

“Ne smijemo dozvoliti da se nešto slično više ikada ponovi. Policija će učiniti sve kako bi, na trgovima i ulicama Kelna, ljudi mogli slobodno i bez straha ispratiti 2016. godinu”, poručio je Mathies.

Shodno planu Policijske uprave, u Kelnu će u novogodišnjoj noći biti angažirano deset puta više policajaca u odnosu na prošlogodišnju “najluđu noć”.

I sve druge interventne službe, uključujući hitnu medicinsku pomoć i vatrogasce, također su najavile intenzivniji angažman za doček Nove godine u Kelnu.

Tokom prošle novogodišnje noći, u Kelnu je prijavljeno više od 500 seksualnih napada i krađa, a za većinu se odgovornim smatraju migranti iz arapskih i afričkih zemalja. To je bio vjetar u leđa radikalno desničarske grupe koje su pokrenule val kritika na račun politike otvorenih vrata za migrante koju je vodila kancelarka Njemačke Angela Merkel.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*