PD Parlamenta FBiH: Usvojen zakon o konsolidaciji rudnika, odobrena nova zaduženja za obnovu cesta

Poslanici Predstavničkog doma federalnog parlamenta usvojili su danas, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama zakona o konsolidaciji rudnika u FBiH , kao i izmjene i dopune zakona o leasingu.

Odobrena su i zaduženja Federacije po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta modernizacije cesta u FBiH te zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta obnove nakon poplava.

Većinom glasova prihvaćeni su i izvještaj o prošlogodišnjem radu Regulatorne komisije za energiju (FERK) te finansijski plan ove komisije za narednu godinu.

Sjednica je prekinuta u poslijepodnevnim satima jer je, prema riječima predsjedavajućeg Doma Edina Mušića, veći broj poslanika želio da se pridruži skupu podrške Alepu i narodu Sirije.

Zasjedanje  će biti nastavljeno u utorak.

Usvojen Prijedlog zakona o konsolidaciji rudnika
Prijedlogom izmjena Zakona, umjesto duga rudnika za PIO u iznosu od 59 miliona i 518 hiljada maraka, prikazan je stvarni iznos od nešto više od 57 miliona maraka. Izmjenom je verifikovan stvarni dug za rudnike Banovići, Kakanj i Tušnica.

Usvojene su i izmjene zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH.

Zakonom je predviđeno da će federalna vlada imenovati stručni tim za vođenje pregovora i izradu ugovornog modaliteta, čiji članovi moraju biti stručne osobe iz oblasti geologije, rudarstva, energetike, ekologije, prava i ekonomije i koji će s konsultantom učestvovati u pregovorima s naftnim kompanijama.

Navedeno je kako je interes naftne kompanije da smanji finansijski rizik pri obavljanju istraživanja i razvojnih aktivnosti, a interes Vlade da ostvari najpovoljniju moguću kompenzaciju za svoje prirodne resurse bez žrtvovanja svojeokoline.

Novopredloženim izmjenama ostavljena je mogućnost Vladi da može, a nije obavezna, angažovati konsultanta.

Zakonom se pooštravaju i kaznene odredbe za nepoštivanje zakona i usaglašene su sa Zakonom o prekršajima.

Da bi izmjene i dopune Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH mogle stupiti na snagu potrebno je da ih odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Prihvaćene izmjene i dopune Zakona o leasingu
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je većinom glasova i bez rasprave Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o leasingu.

Dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević obrazložila je da su osnovni razlozi za izmjene i dopune tog zakona stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj i jačanje tržišta leasinga.

“Osim sadašnjeg finansijskog i operativnog leasinga, dodaju se još tri vrste – izravni, neizravni i povratni leasing u cilju detaljnog definiranja leasing ugovora, što je obaveza svih subjekata koji obavljaju poslove u toj oblasti”, navela je Milićević.
Izmjenama i dopunama Zakona, predloženo je produženje roka za ukidanje dozvole za rad leasing društva sa šest mjeseci na godinu dana od dana dobivanja dozvole.

Stvaraju se pravne pretpostavke da vlasnik leasing društva može odlučiti o prestanku poslovanja i nastavku (poslovanja) kao drugo privredno društvo, ali uz obavezu da prethodno prenese portfolio na drugo leasing društvo uz saglasnost odgovarajuće agencije.

Tako bi se izbjegla likvidacija leasing društva, obrazložila je ministrica Milićević.

Odobren Nacrt novog zakona o zaštiti na radu
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici većinom glasova Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu.

Elvir Karajbić iz Socijaldemokratske partije BiH čestitao je Federalnoj vladi kao prvoj koja je nakon rata predložila ovakav zakon u Federaciji jer je aktuelni donesen još u bivšem sistemu, u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini.

Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte dodao je da u aktuelnom zakonu, donesenom 1990., postoje odredbe naslijeđene još iz 1955., što, prema njegovoj ocjeni, svjedoči o tome koliko su bile stabilne.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača obrazložio je da u okviru cjelokupne reforme radnog zakonodavstva te usklađivanja s promjenama i međunarodnim standardima, treba donijeti novi zakon o sigurnosti i zaštiti na radu.

“Treba osigurati sistem pravila za prevenciju nastanka povreda na radu, profesionalnih i drugih povreda vezanih za radni proces, posebno zaštitu žena u vezi s materinstvom, mladih i osoba s invaliditetom, kao i profesionalno oboljelih osoba, od daljnih oštećenja zdravlja i umanjenja radnih sposobnosti, za očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi te za zaštitu radne okoline”, kazao je Drljača.

Predloženi novi zakon, dodao je, u skladu je s odgovarajućim međunarodnim konvencijama i poštuje okvirne direktive Vijeća EU o uvođenju mjera sigurnosti zdravlja na radu, koje sadrže opće principe vezane za prevenciju profesionalnih rizika i za sigurnost na radu.

Milićević: Federacija BiH radi na ispunjavanju zahtjeva Moneyvala i FATF-e
Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je razmatrao i Prijedlog Zakona o osiguranju, te u vidu nactra podržao izmjene i dopune Zakona o investicijskim fondovima.

Federalna ministrica Jelka Milićević izjavila je za Fenu da bi donošenjem ta dva zakonska akta Federacija BiH ispunila zahtjeve Moneyvala i FATF-e (Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca) u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Milićević je navela da je to u skladu s Akcionim planom za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma koje je donijelo Vijeće ministara BiH.

Novi zakon na cjelovit i sveobuhvatan način uređuje tržište osiguranja u Federaciji BiH, uz uključivanje odredaba Direktiva Evropske unije u domaći pravni sustav. Uređuje se osnivanje, poslovanje, nadzor i prestanak društava za osiguranje osnovanih u FBiH, kao i onih koja nisu osnovana u FBiH, a usluge pružaju putem podružnice.
Dodaje da je u potpunosti usvojena odredba pravne regulative EU o obvezi odvojenog obavljanja djelatnosti životnog i neživotnog osiguranja kako jedna djelatnost ne bi snosila obaveze druge djelatnosti.

– Mjere FATF-a se, u suštini, odnose na potrebu dopune i izmjene važeće regulative u dijelu koji se odnosi na propisivanje strožijih uvjeta za vlasničke i upravljačke strukture društva za upravljanje investicijskim fondovima. Na ovaj način je osigurana zabrana stjecanja vlasništva i obavljanja upravljačkih funkcija kriminalcima i s njima povezanim osobama i suradnicima – kazala je Milićević.
Također, radi harmoniziranja sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama FATF-a Vlada je utvrdila u vidu nacrta izmjene i dopune Zakona o vrijednosnim papirima, koje su u parlamentarnoj proceduri.

One osiguravaju zabranu stjecanja vlasništva ovlaštenim učesnicima na tržištu vrijednosnih papira i obavljanje funkcija kriminalcima i s njima povezanim osobama i saradnicima.

Izmjene i dopune Zakona o investicijskim fondovima sutra će razmatrati Dom naroda, nakon čega će biti upućene u javnu raspravu, a poslanici Predstavničkog doma naredne sedmice izjasniće se o predloženom zakonu o osiguranju.

Odobren Nacrt zakona o turizmu u FBiH
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podržali su Nacrt zakona o turizmu BiH.

Resorna federalna ministrica Edita Đapo je podsjetila da je Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma proglašen neustavnim u julu 2014. godine. Resorno ministarstvo je nakon detaljnih analiza zaključilo da bi, osim na tom zakonu, trebalo raditi i na zakonu o turističkoj djelatnosti, koji je već bio zastario, dodala je ona.

“Objedinili smo ta dva zakona u jedan novi, zakon o turizmu, kako bismo to harmonizirali s drugim zemljama i zahtjevima Evropske unije te Svjetske trgovinske organizacije”, istaknula je ministrica.

Najavljeni novi zakon, po njenim riječima, reguliše planska dokumenta koje Federalna vlada treba da donese, način rada turističkih agencija te uspostavu jedinstvenog registra agencija i turističkih vodiča u FBiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*