Dom naroda PSBiH podržao Budžet za 2017. godinu u prvom čitanju

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas na sjednici u Sarajevu u prvom čitanju budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu. Bez rasprave je usvojen  Zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Budžet iznosi 950 miliona KM i u skladu je s Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika BiH.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda rekao je da su ispoštovana zakonska rješenja i usvojeni okvir za finansiranje te osigurano nesmetano izvršavanje zakonskih nadležnosti svih institucija.

Prihodi su osigurani od indirektnih poreza u istom iznosu već pet godina i iznose 750 miliona KM, dok je preostalih 200 miliona KM osigurano od neporeskih prihoda, tekuće podrške iz inostranstva, transfera drugih nivoa vlasti, prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te primitaka od prodaje stalnih sredstava.

Ovim zakonskim prijedlogom potvrđuje se zamrzavanje plata u institucijama BiH i odgađa sukcesivna mogućnost napredovanja unutar platnog razreda državnih službenika do 2018, odnosno 2019. i 2020. godine.

Predsjedavajući Doma Safet Softić (SDA) najavio je da bi nakon ove sjednce Doma mogla biti održana i druga hitna sjednica na kojoj bi delegati razmatrali budžet u drugom čitanju, a ukoliko bi bio usvojen BiH bi na taj način imala budžet za narednu godinu.

Usvojen Zakon o platama
Delegati dona naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je  bez rasprave Zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Prije toga, prihvaćen je i Zahtjev Vijeća ministara BiH da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

Delegati Doma naroda odbili su prijedlog Marija Karamatića da se na dnevni red stavi Imenovanje članova upravnog odbora BHRT-a iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.
Rasprava o ovom pitanju prethodno je odlukom Kolegija skinuta sa dnevnog reda sjednice Doma naroda nakon što je juče Predstavnički dom odgodio raspravu.

Revizorski izvještaji
Na dnevnom redu su, između ostaloga, revizorski izvještaji za 73 državne institucije te nekoliko zakonskih rješenja.

Ured za reviziju institucija BiH dao je za prošlu godinu mišljenje sa rezervom i skretanjem pažnje za pet institucija, jednoj mišljenje s rezervom, dok je 67 institucija dobilo pozitivno mišljenje, od kojih 40 pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

Institucije koje su u izvještajima o reviziji dobile mišljenje sa rezervom u ukupnom budžetu institucija BiH učestvuju sa 50 odsto.

Poslanici Doma naroda izjasnit će se o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u iznosu od 950 miliona KM, koji je utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, a jučer usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Osim funkcioniranja državnih institucija u kapitalnim izdacima predviđeno je izdvajanje sredstava za trajno rješavanje smještaja institucija da bi se smanjila izdvajanja za zakupnine. Za te objekte sredstva će biti osigurana iz klirinškog duga Rusije u visini od oko 22 miliona KM.

Pred delegatima je i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća te Informacija o stanju bilateralnih sporazuma o primjeni sporazuma o pitanjima sukcesije koju je dostavilo Vijeće ministara.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*