Zvizdić potpisao Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potpisao je danas u Briselu Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje nove zemlje članice Evropskoj uniji, u ovom slučaju Republike Hrvatske.

Sporazum su, u ime Evropske komisije, potpisali premijer Slovačke Republike Robert Fico i evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han.

Potpisivanjem Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina je zaokružila veoma produktivan i vidljiv napredak na putu EU integracija.

Radi se o sastavnom dijelu procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a njegova finalizacija bila je jedan od tri ključna uslova koja su bila pred našom zemljom kako bi se osigurao nastavak i intenziviranje procesa evropskih integracija.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio slovačkom premijeru Robertu Ficu na prijateljskoj podršci evropskim integracijama BiH i na podsticanju procesa proširenja, kao i komesaru Hanu na konstruktivnoj ulozi Evropske komisije u procesu EU integracija Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je kazao da su ovi pregovori pokazali da BiH ima stručne i tehničke kapacitete za vođenje pregovora.

Početak primjene Protokola se očekuje 1. februara 2017.godine, saopšteno je iz Zvizdićevog ureda.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*