Brisel: Samit EU o sankcijama Rusiji, Brexitu i migrantima

Čelnici zemalja članica EU-a, okupit će se danas na svom posljednjem ovogodišnjem samitu u Briselu , a na dnevnom je redu nekoliko vrlo osjetljivih pitanja koja u ovom trenutku muče Uniju, a između ostalih to su odnosi s Turskom, ratifikaciju sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom i Brexit.

Za razliku od uobičajenih dvodnevnih samita, ovaj put bi se sastanak trebao održati u jednom danu i nije isključeno da potraje do duboku u noć.

Mogući problemi ili, prema riječima diplomata “moguća minska polja”, odnose se na odnose s Turskom, ratifikaciju sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom i Brexit.

Samit će započeti iza podne a tradicionalnim sastankom s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom (Schulzom), a završit će radnom večerom na koju nije pozvana britanska premijerka Tereza mej (Theresa May).

Neformalni sastanci na vrhu 27 zemalja članica počeli su se održavati redovno, prije ili poslije formalnog sastanka Evropskog vijeća, nakon što su britanski birači u junu izglasali izlazak iz EU-a.

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za evropske poslove, na sastanku nisu prihvatili prijedlog Austrije da se u tekst zaključaka o proširenju spomene “zamrzavanje” pregovora s Turskom, što za mnoge zemlje, nije prihvatljivo.

Budući da je za donošenje zaključaka o proširenju potreban konsenzus svih zemalja članica, ministarski sastanak je prvi put završio bez zaključaka o proširenju i umjesto toga slovačko predsjedništvo objavilo je izjavu u kojoj kaže da je prijedlog zaključaka dobio uvjerljivu podršku učesnika u raspravi.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ne želi to pitanje na dnevnom redu Evropskog vijeća, ali se istovremeno želi poslati poruka Turskoj da se uprkos neslaganjima unutar Unije ne žele zatvoriti komunikacijski kanali te da je EU odlučno za provedbu dogovora s Ankarom o migracijama.

Jedno od vrućih pitanja je ratifikacija sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom. Taj je sporazum ratificiran u svim državama članicama i u Evropskom parlamentu, ali je zapeo u Holandiji.

Čelnici bi trebali podržati produženje sankcija protiv Rusije zbog njene uloge u Ukrajini, ali o tome neće biti rasprave.

Na dnevnom redu je i jačanje odbrambene saradnje i provedba zajedničke izjave EU-NATO, a u tom dijelu čelnicima EU-a pridružit će se i glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

U ekonomskom dijelu, čelnici će podržati proširenje i produljenje Investicijskog plana za Evropu.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*