SIPA: Prekinuta isporuka droge i oružja u Zagreb

U akciji “Sunce” koju su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu proveli tokom jučerašnjeg dana uhapšene su četiri osobe, te zaplijenjena veća količina droge i oružja. Odbačena mogućnost da su uhapšeni povezani sa terorizmom.

Šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Vahidin Šahinpašić naglasio je da je akcija “Sunce” samo jedna od sedam koliko ih je provedeno u posljednjih mjesec dana i tokom kojih je uhapšeno 39 osoba, prenosi Agencija Anadolija.

“Od sedam složenih akcija, najviše se izdvaja ova koja je imala za cilj razbijanje organizovane kriminalne grupe koja je duži vremenski period na području Sarajeva i šire djelovala tako što je skladištila opojnu drogu i oružje, a potom ih prodavala u zemljama Evropske unije. Tokom akcije lišili smo slobode četiri lica, izvršili sedam pretresa i presreli dvije isporuke oružja i droge na putu prema Zagrebu”, kazao je Šahinpašić.

Prema njegovim riječima zaplijenjenon je 10 kilograma eksploziva TNT, trotilski meci, osam elektronskih detonatorskih kapisli, sporogoreći štapin, četiri automatske puške, optički nišan za ručni minobacač, tri pištolja i veća količina streljiva. Zapijenjena je i veća količina droge: oko tri kilograma spida, deset kilograma skanka, oko pola kilograma heroina i uzorci kokaina.

Šahinpašić je kao zanimljivu izdvojio činjenicu da je zaplijenjeno 120 kilograma žive u aluminijskim bocama, koja je veoma opasna materija i može služiti za nanošenje zla.

U dva vozila koja su se kretala prema Hrvatskoj pronađen je dio oružja, dok su ostatak i droga pronađeni na sedam lokacija za koje je SIPA smatrala da se na njima mogu pronaći određene količine.

Jedno od lica koja su uhapšena je državljanin Srbije, koji nije imalo prijavljen boravak u BiH, tri su državljani BiH, dok se za još dvojicom osumnjičenih koji su najvjerovatnije državljani Hrvatske i dalje traga.

Šahinpašić nije mogao otkriti imena osumnjičenih, samo je kazao da su svi predati Tužilaštvu.

(BHRT/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*