Hrvatska ponudila pomoć BiH u procesu odgovaranja na Upitnik

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je danas u Briselu, nakon susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, da su odnosi dviju zemalja zaista na jednoj visokoj razini, bazirani na međusobnom respektu i razumijevanju, te “svi očekujemo da u nastavku naše saradnje same relacije, personalne i institucionalne, budu takve da vode ka pozitivnim procesima”.
Predsjedavajući Denis Zvizdić danas je prije susreta s Plenkovićem potpisao Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje nove zemlje članice Evropskoj uniji, u ovom slučaju Republike Hrvatske.

Zvizdić je ocijenio da Plenković postaje jedna od najvažnijih ličnosti za stanje u regionu i odnosima prema Evropskoj uniji.

– Njegove poruke i djelovanje prema BiH su zaista poruke koje su “umirile” situaciju koju smo imali posljendjih nekoliko mjeseci, ali isto dale poticaj novoj energiji za evropske integracije. Prije svega to su bile državničke poruke, a mi Hrvatsku doživljavamo kao jednog od najvećih prijatelja i promotora evropskog puta BiH, te normalizacije stanja i stvaranja kvalitetnijih odnosa u čitavoj regiji – rekao je Zvizdić.

Ocijenio je da Protokol koji je danas potpisan znači novi iskorak u evropskim integracijama BiH, a s Plenkovićem je dogovorena saradnja u procesu realizacije i priprema odgovora na upitnik što predstavlja jednu od najzahtjevnijih faza kroz koju BiH do sada prošla na putu evropskih integracija.

Razgovarano je i o terminima za zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH koja će biti realizirana najvjerovatbnije na kraju prvog kvartala 2017. godine.

Premijer Plenković je čestitao Zvizdiću potisivanje Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i dobivanje Upitnika Evropske unije.

Rekao je da je Republika Hrvatska spremna svoje stručnjake i svoje veliko iskustvo ponuditi Bosni i Hercegovini da bi što prije pripremili i odgovorili na pitanja.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*