(FOTO) Bitka za Alep se bliži kraju: Grad koji danas izgleda potpuno drugačije

Bitka za Alep se polako bliži kraju, nakon gotovo četiri i pol godine brutalnih borbi. Sporazum o prekidu vatre je nedavno omogućio ljudima da napuste područje i otputuju na područja pod kontrolom pobunjenika u provinciji Idlib. Ovo područje danas izgleda potpuno drugačije.

Bitka za Alep se polako bliži kraju, nakon gotovo četiri i pol godine brutalnih borbi. Sporazum o prekidu vatre je nedavno omogućio ljudima da napuste područje grada Besiegeda i otputuju na područja pod kontrolom pobunjenika u provinciji Idlib.

Vjeruje da je više od 30.000 ljudi poginulo, a smatra se da je 20.000 raseljeno iz Sirije. Nekada popularna turistička destinacija, a poznata po svojim spektakularnim građevinama od bijelog mramora, Alep sada leži u ruševinama.

Mnogo drevne kulturne građevine su oštećene i razrušene, uključujući i Veliku džamiju, koja je sagrađena u 8. stoljeću, i tvrđava u Alepu koja se smatra jednim od najvećih i najstarijih dvoraca u svijetu.

Bitka za Alep se možda može privesti kraju, ali neke štete se nikada neće popravit.

U fotogaleriji pogledajte kako su neke građevina u Alepu izgledale ranije.

screenshot_44 screenshot_43 screenshot_42 screenshot_41 screenshot_40 screenshot_39 screenshot_37 screenshot_36 screenshot_34 screenshot_32 screenshot_31 screenshot_30 screenshot_29 screenshot_28

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*