Banane su jedna od najomiljenijih vrsta voća širom svijeta. Naučno je dokazano da su izuzetno zdrave jer su bogate važnim hranljivim sastojcima koji pomažu varenju, čuvaju srce, a mogu biti korisne i tokom dijete.
Banane se konzumiraju svježe, ali i kao dodatak brojnim zdravim napicima, smutijima ili kao sastojak za kolače.
Na pitanje kako jedu banane, većina ljudi će reći da jednostavno ogule koru i pojedu mekani, unutrašnji dio ploda. Međutim, stručnjaci ističu da je to velika greška i da svi mi zapravo cijeli život na pogrešan način jedemo ovo voće.
Operi, oguli pa baci koru
Kako je objasnila Tamika Sims, jedna od direktorica prehrambenih tehnologija u Međunarodnom savjetu za informacije o hrani, svako voće – bez obzira koje je u pitanju – potrebno je oprati prije nego što ga konzumiramo. To se odnosi i na banane koje imaju debelu koru, pa većina ljudi misli da je na taj način plod zaštićen i siguran za upotrebu.
– Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako namjeravate da je bacite. Ovo se odnosi i na banane. Iako prljavština može biti vidljiva na kori, dugotrajni pesticidi ili mikrobi poput salmonele nisu nužno vidljivi, a mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Ako želite bezbjedno rukovati hranom, obavezno operite sve proizvode – čak i one čiju koru bacate – objasnila je Sims za Yahoo News.
Ona je naglasila da se to odnosi i na povrće poput šargarepe, peršuna, krompira – čija se kora guli i baca.
– Svaki plod, bez obzira na to radi li se o voću ili povrću, treba dobro oprati prije jela. Nikada ne znate koliko bakterija ima na ljusci, koliko ostataka pesticida. Obavezno perite čak i organske proizvode kojima gulite ljusku – dodala je ona.