Anemiju, kako već znamo, uzrokuje nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca i nedovoljna količina hemoglobina u crvenim ćelijama. Danas vam donosimo preporuke za pravilnu prehranu za liječenje anemije.
Najčešći simptomi anemije su manjak energije, sklonost brzom umaranju te smanjena otpornost organizma na prehlade, gripu i ostale virusne infekcije. Uzrok anemije mogu biti druge bolesti ili ozbiljan gubitak krvi, ali najčešći oblik je onaj povezan s nedostatkom željeza, na koji ćemo se danas fokusirati.
Kad je riječ o nedostatku željeza u krvi, on obično nastaje jer prehrana nije dovoljno bogata ovim mineralom, koji tijelo prerađuje u hemoglobin.
Dobra vijest je da se nedostatak željeza, iako liječnici često propisuju tablete, može vrlo uspješno liječiti pravilnom prehranom. Namirnice najbogatije željezom su:
- Kajsije su odmah iza jetre po koncentraciji željeza i, ako patite od anemije, trebale bi se što češće nalaziti na vašem popisu za kupovinu.
- Listovi cvekle su namirnica koju često nepravedno bacamo, ne znajući da su izuzetno bogati vitaminima A i B2 te pomažu podizanju razine željeza i mangana u krvi.
- Blitva, iako se koristi rjeđe nego špinat, bogata je vitaminom A i željezom.
- Kukuruz je izvrstan, osobito kad se pojave prvi plodovi. Bogat je željezom, bakrom te vitaminima A i C.
- Jaja imaju količinu proteina jednaku crvenom mesu i bogata su mineralima, uključujući željezo i vitamin B. Tvrdo kuhana jaja su lako probavljiva i savršen izbor za doručak jer osiguravaju potrebnu energiju.
- Smokve imaju blagotvorno laksativno djelovanje te sadrže značajne količine vitamina B. Odlična su zamjena za umjetne zaslađivače.
- Raštika (kelj) je odličan izvor vitamina A te osigurava i vitamine B i C. Zbog visoke koncentracije željeza, kalcija i kalija smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Preporučuje se jesti je barem dva puta tjedno.
- Špinat je superhrana bogata vitaminom A i željezom. Najbolje ga je konzumirati kratko prokuhanog ili sirovog u salatama kako bi sačuvao sve nutrijente.
- Melasa je odličan izvor željeza i trebala bi se naći u prehrani svih koji pate od anemije. Koristite je umjesto umjetnih zaslađivača i meda.
- Grožđice su bogate željezom i istraživanja pokazuju da sadrže 15 puta više željeza nego svježe grožđe. Osim željeza, bogate su i drugim mineralima, vitaminima i aminokiselinama. Zbog vinske kiseline olakšavaju probavu.
Zdrava salata za anemične:
Za ovu salatu koja redovitom konzumacijom poboljšava krvnu sliku potrebni su:
- Mladi špinat
- Grožđice
- Suhe šljive
- Avokado
- Svježa mrkva
- Tvrdo kuhana jaja
Sve sastojke operite, očistite, narežite ili naribajte prema želji. Začinite s malo soli, limunovog soka i maslinovog ulja.