Idealan i za djecu: Lagani jafa kolač

Datum:

Jafa kolač po ovom receptu idealan je i za djecu, jer ima dosta cijeđenog soka od narandže.

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 2 srednje jajeta
  • 75 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 50 g bijelog brašna za sve namjene

Za žele od narandže:

  • 12 g (4 kašičice) želatina u prahu
  • 50 g šećera
  • 350 ml svježeg soka od narandže

Za ukrašavanje:

  • 50 g crne čokolade
  • 50 g mliječne čokolade
  • 50 g putera

Recept za lagani jafa kolač:

Za ovaj kolač uzmite komad papira za pečenje i nacrtajte kvadrat od 20 cm na njemu koristeći lenjir radi preciznosti. Preokrenite papir i stavite na pleh. Obložite i jednu tepsiju od 18 cm sa dvostrukim slojem prozirne folije.

Zagrijte rernu na 200C. Stavite jaja i šećer u veliku posudu. Mikserom ih umutite dok ne postanu gusta, blijede i kremasta, oko 5 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, pa prosijte brašno po vrhu. Koristeći silikonsku lopaticu ili veliku metalnu kašiku, umiješajte brašno u mješavinu jaja. Odmah sipajte mješavinu za patišpanj na pleh sa papirom, tako da pokrijete kvadrat koji ste nacrtali.

Pecite 8 minuta dok ne naraste i ne postane zlatne boje. Stavite papir na rešetku na 15 minuta da se potpuno ohladi. Kada se patišpanj ohladi, isjecite ga prema nacrtanom kvadratu. Čvrsto postavite ga stavite na dno pripremljene tepsije i ostavite na stranu.

Napravite žele tako što ćete da izmjerite 150 ml vrele vode u veliki bokal otporan na toplotu i sipajte želatin. Lagano miješajte dok se želatin ne rastvori. Ako je vaš bokal dovoljno velik, dodajte sok od narandže i šećer. Ako ne, prebacite sve u zdjelu. Lagano miješajte dok se zrna šećera ne rastvore. Ostavite da se ohladi dok se ne stegne – trebalo bi da vidite da tek počinje da se steže sa strane, a zatim ga prelijte preko patišpanja.

Ohladite najmanje 2 sata da se čvrsto stegne, a zatim napravite čokoladni preliv. U zdjelu stavite crnu čokoladu, mliječnu čokoladu, puter i 2 kašike vode. Pecite u mikrovalnojj 15 sekundi, lagano miješajte, a zatim u mikrokavlu još 15 sekundi, nastavite dok se sve ne istopi. Pazite da ne pregrijete čokoladu.

Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta, pa kašikom prelijte preko postavljenog želea od narandže i poravnajte. Stavite u frižider na 30 minuta da se stegne. Nakon toga isjecite i servirajte. 

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Napravite sami: Recept za najbolji kikiriki maslac

Kikiriki maslac koji možete sami napraviti kod kuće bolji...

Recept za prirodan sirup koji će umiriti i najuporniji kašalj

Ako imate problema s neumornim kašljem, zavirite u svoju...

Čokolada za kojom je cijeli svijet “poludio”: Recept za viralnu Dubai čokoladu

Cijeli svijet postao je zaluđen viralnom Dubai čokoladom, a...

Najbolja pizza: Tijesto koje uvijek uspijeva

Teško je pronaći onoga ko ne voli dobru i...