Marinirana riba nije samo ukusna, već je i bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca. Pravilno mariniranje čini ribu sočnijom i lakše probavljivom, dok začini dodaju antioksidanse i poboljšavaju njen nutritivni profil. Evo kako pravilno marinirati ribu i dobiti ukusan obrok.
Marinirana riba idealan je izbor za lagan, ali hranjiv ručak koji ne opterećuje organizam, a istovremeno pruža obilje energije. Bez obzira na to da li je pripremate za porodični obrok ili posebnu priliku, uvijek će biti zdrava i ukusna.
Sastojci za marinirane filete pastrmke
800 g fileta crvene pastrmke
1 kašičica soli
1 kašičica mješavine začina
4 kašike maslinovog ulja
1 kašika maslaca
½ kašičice bijelog bibera
2 češnja bijelog luka
2 limuna
Priprema
U posudu staviti filete pastrmke pa ih marinirati sa sjeckanim bijelim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, soli, bijelim biberom i mješavinom začina. Filete marinirati pola sata pa ih pržiti na ulju i maslacu nekoliko minuta sa obje strane.
Pripremljenu ribu servirati na podlogu od riže sa povrćem.
Sastojci za rižu sa povrćem
1 šolja riže
jedna glavica crvenog luka
1 mrkva
1 svježa crvena paprika
1 tikvica
3 kašike zamrznutog graška
2 kašičice soli
½ kašičice bijelog bibera
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika maslaca
1 kašičica mješavine začina
Priprema riže
U tavi propržiti sitno sjeckani crveni luk na ulju i maslacu. Dodati mrkvu, papriku, grašak i tikvicu te pržiti nekoliko minuta. Zatim dodati rižu pa propržiti sa povrćem. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina sa povrćem. Podliti sa vodom i kuhati rižu uz povremeno miješanje. Po želji dodati maslac.
Kada je riža gotova posuti je sjeckanim peršunom i servirati kao podlogu pripremljenim ribljim filetima. Uz ribu poslužiti kriške limuna.