Ekstrakt vanilije je sastojak koji se veoma često spominje u pripremi kolača i torti, a bez ikakvih problema ga možete napraviti i sami.
Ovaj domaći ekstrakt je mrvicu blaži od kupovnog, pa ako recept traži kašičicu ekstrakta, vi stavite dvije. Od ove količine sastojaka trebali biste dobiti 250 ml ekstrakta. Recept smo pronašli na Averiecooks blogu.
Potrebni sastojci:
- 5 mahuna vanilije, prerezanih uzdužno
- 250 ml vodke, ruma, burbona ili konjaka
Priprema:
Mahunama vanilije prerežite uzdužno, ali ne do kraja – neka vrhovi ostanu spojeni. Prerezane mahune posložite u staklenu teglicu, a zatim ih prelijte alkoholnim pićem koje ste odabrali. Vodite računa da mahune budu u potpunosti prekrivene tekućinom. Imajte na umu da će s vodkom okus vanilije biti najčišći i najintenzivniji.
Teglicu s vodkom i vanilijom dobro zatvorite i energično protresite 30 sekundi, a zatim ostavite na tamnom i hladnom mjestu oko dva mjeseca. Svake sedmice teglicu protresite 10 sekundi.
Već nakon šest sedmica ekstrakt će možda biti spreman za korištenje, ali će nakon dva mjeseca aroma vanilije biti puno intenzivnija. Ako pri otvaranju teglice prvo osjetite miris alkohola, to znači da ekstrakt još nije spreman i da treba još odstajati.