Iskusni kuhari su otkrili šta treba da uradite kako bi se krompir brže skuhao.
Prije nego što ga stavite u šerpu, ogulite krompir i stavite u zdjelu ili sudoper. Pustite da teče hladna voda. Krompir može da stoji u posudi sa ledenom vodom, ali je bolje ako je pod mlazom. Tako treba da stoji 2-3 minuta. Nakon toga ga skuhajte. Bit će gotov mnogo brže, a imat će i ljepši ukus, jer neće biti gnjecav.
Dodajte sirće u šerpu
Za ukusnije jelo od krompira, kuhari primjenjuju još jedan trik – dodaju sirće. Poslije 15 minuta kuhanja krompira dodajte u vodu so i malo sirćeta. Sirće pomaže krompiru da formira tanku kožicu spolja koja omogućava da zadrži oblik, odnosno da se ne raspadne.
Možete da koristite bilo koje sirće, svejedno da li je alkoholno ili jabukovo, mada jabukovo može dati drugačiji miris jelu, pa je bolje da dodate alkoholno sirće. Sa sirćetom nemojte da pretjerujete da jelo ne bi bilo kiselo. Dovoljno je da stavite jednu kašičicu na 5 krompira.