Salata od svježih krastavaca i jogurta odlično se slaže uz roštilj, pečeni krompir ili kao lagani samostalni obrok.
Ako želite zasitniju varijantu, u ovu ljetnu salatu možete dodati i malo kuvanog slanutka ili feta sira.
Sastojci:
2 svježa krastavca (srednje veličine)
3 kašike grčkog jogurta (ili običnog jogurta)
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka (ili po želji)
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 kašika nasjeckanog svježeg kopra (ili peršuna, po želji)
Priprema:
Ogulite krastavce (ako želite) i narežite ih na tanke ploške ili polumjesece.
Posolite ih lagano i ostavite pet minuta da puste malo vode. Ocijedite višak tekućine.
U posebnoj zdjeli pomiješajte jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, so, papar i svježe začinsko bilje.
Dodajte narezane krastavce i lagano promiješajte.
Ohladite 10 – 15 minuta prije posluživanja.


