Melidžano salata od patlidžana: Ukusni recept iz grčke kuhinje

Datum:

Jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje je melidžano salata, koja se pravi od patlidžana. Ona je pravi dokaz koliko je patlidžan ukusan, a posebno uz dodatak samo par sastojaka.

Sastojci: 6 patlidžana, 2 crvene pečene paprike, 1-2 čehna bijelog luka, 1 mladi luk sitno isjeckan, ½ cijeđenog limuna, 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1 kašika sjeckanog svježeg peršuna.

Priprema:

1. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugrije. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomjerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dvije veze crvene paprike da se ispeku zajedno sa njima oko 20 minuta. 

2. Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a potom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cjediljku da otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi istjerali višak tečnosti.

3. Isjecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu zdjelu. Dodajte sitno usitnjen bijeli luk i ostatak sastojaka – peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.

4. Promiješajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.

Servirajte uz prepečeni hljeb i feta sir, piše avaz.

Izvoravaz.ba

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Idealan i za djecu: Lagani jafa kolač

Jafa kolač po ovom receptu idealan je i za...

Upala grla: Napravite čaj koji iste sekunde ublažava grlobolju

U toku je sezona virusnih i bakterijskih infekcija koje...

Još bolje od crvenog? Isprobajte recept za mirisno kuhano bijelo vino

Kuhano vino zasigurno je jedan od najdražih zimskih napitaka....

Ukusne puter kiflice možete napraviti uz pomoć samo nekoliko sastojaka

Mekane ukusne puter kiflice mogu se pripremiti uz pomoć...