Namirnice koje će vas držati u životu po vrelim danima

Datum:

Hidratacija organizma neophodna je za dobar metabolizam i normalne fiziološke funkcije, posebno u ljetnjim danima kada su temperature visoke i kada tijelo izbacuje još više tečnosti znojenjem.
Zato, osim konstantnog unosa vode, dobro je konzumirati i namirnice koje hidriraju, jer dehidracija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Preporučena dnevna doza unosa vode iznosi oko dva litra, a dodatno se organizam može osvježiti i sljedećim namirnicama.

Lubenica

Ljeto je gotovo nezamislivo bez hladne, sočne lubenice. Ona sadrži oko 95 posto vode, pa je zbog toga odlična za hidrataciju organizma.

Osim toga, dobra je za probavu i takođe može utoliti žeđ. Može se kombinovati uz voće, a od nje se mogu praviti i različite vrste koktela i napitaka. A nerijetko se stavlja i u slana jela, uz fetu i masline.

Krastavac

Dobro je poznato da krastavac hidrira i osvježava kožu, a isto važi i kada se konzumira. Ovo povrće djeluje kao diuretik i održava ravnotežu vode i soli u organizmu, a procenat vode koji sadrži sličan je kao u slučaju lubenice.

Nutricionisti navode da jedan krastavac dnevno može pomoći da se organizam hidrira, a on sadrži kalijum, magnezijum, mangan, koji su ključni za dobro funkcionisanje organizma.

Jagode

Ljeto je takođe nezamislivo bez jagoda, koje, kao i lubenica i krastavac, sadrže preko 90 posto vode.

A osim vode, kroz jagode se u organizam unose i različiti vitamini i minerali, kao i limunska, vinska, jabučna kiselina.

Mogu se jesti same, u voćnoj salati, smutiju, kolačima, uz ovsenu kašu…

Dinja

Gdje ima lubenice, ima i dinje. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidantima i doprinosi opštem zdravlju organizma.

Sastoji se od oko 90 posto vode, bogata je kalijumom i može se konzumirati na razne načine.

Osim salata, može se stavljati i u sladoled, koktele, jogurt.

Tikvice

Tikvice su popularno ljetnje povrće koje sadrži oko 95 posto vode, pa su savršen izbor za održavanje hidriranog organizma.

U njima je prisutan vitamin C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i proizvodnji kolagena.

Mogu se jesti svježe, grilovane, pohovane, kao musaka, čorba…

Paradajz

Jedna od najpopularnijih namirnica koja se nalazi u brojnim salatama je paradajz, koji sadrži oko 94 posto vode.

Može se jesti svjež ili pripremati na razne načine, a osim salata i jela od paradajza, moguće je unijeti ga kao sok.

Takođe, savršen je za one koji paze na svoju tjelesnu težinu, jer je niskokaloričan, prenosi Espreso.


(Vijesti.ba)

Podijeli:

spot_img

Povezano
INFO

U jeku kampanje “0 % marže” i “Društveno odgovorni” hrana u Republici Srpskoj skuplja 6,4 odsto

Kampanja "0 % marže" Ministarstva trgovine i turizma u...

Žene koje ujutru piju kafu su zdravije i u sedamdesetim godinama

Žene koje ujutru piju kafu su zdravije i u...

Vlada TK potvrdila 15 miliona KM podrške za sigurnost hrane i razvoj sela

Nakon što je sredinom aprila donesen Federalni program novčanih...

Studija otkriva vitamin koji može ublažiti anksioznost i depresiju

Novo istraživanje pokazuje da visoke doze vitamina B6 mogu...