Ova ljekovita poslastica spominje se još u Homerovoj Ilijadi pod nazivom intrion. U drevnoj Grčkoj, pasteli su dobivali Heleni prije bitaka kako bi imali snagu i energiju za teške napore i borbu. Njegova vrijednost prepoznata je i u starom Egiptu, gdje su ga žene koristile za stimulaciju hormonalnih žlijezda. Čuveni grčki historičar Herodot nazivao je pasteli istovremeno lijekom i delikatesom.
Šta je zapravo pasteli? Riječ je o mješavini dvije izuzetno zdrave namirnice – susama i meda. Ova kombinacija daje obilje korisnih sastojaka, uključujući cink, željezo, vlakna, magnezij, kalcij, bakar te niz vitamina, naročito iz B kompleksa, koji su ključni za zdravlje i pravilan rad organizma. Naučna istraživanja potvrđuju da pasteli pomaže u regulaciji nivoa masnoća u krvi, odnosa LDL i HDL holesterola, a povoljno djeluje i na srčani ritam, visoki krvni pritisak te poboljšava cirkulaciju.
Redovno konzumiranje pastelija pomaže u borbi protiv hroničnog umora, nervoze i depresije. Studija objavljena u Clinical Journal of Nutrition ističe da kombinacija susama i meda može doprinijeti prevenciji depresije, arterioskleroze, multiple skleroze i visokog krvnog pritiska. Pasteli sadrži čak 182 korisna elementa za ljudski organizam, a posebno je bogat antioksidansima koji pomažu u sprečavanju razvoja teških oboljenja na ćelijskom nivou. Samo jedna ili dvije kuglice pastelija prije važnog događaja osigurat će vam dugotrajnu energiju i postati snažan saveznik vašeg zdravlja.
Izvorni recept za pasteli
Sastojci:
- 300 g tahinija (pasta od čistog mljevenog susama)
- 300 g prirodnog meda
Tahini možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili ga pripremiti sami. Za domaći tahini potrebno vam je:
- sirove, oljuštene sjemenke susama
- 2 kašičice ulja (susamovo, maslinovo ili suncokretovo)
Sjemenke lagano prepržite na suhom tiganju dok ne dobiju zlatnu boju (5-10 minuta), pazeći da ne zagore. Nakon hlađenja, ubacite ih u blender s uljem i miksajte dok ne dobijete glatku pastu željene gustoće.
Postupak pripreme pastelija:
Pomiješajte tahini i med u posudi. Možete ukloniti višak ulja koje se nakupi na površini tahinija. Iako su oba sastojka tečna, kada ih dobro sjedinite, smjesa će se zgusnuti i postati podatna poput plastelina. Po želji, možete dodati šaku sjeckanih oraha, badema, pistaća ili lješnjaka. Oblikujte kuglice, pločice ili druge oblike, uvaljajte ih u cijele sjemenke susama i ostavite u frižider da se stegnu.
Pasteli se koristi i kao poslastica i kao lijek – preporučuje se konzumacija 2-3 kuglice dnevno. Ipak, budite umjereni, jer se radi o pravoj energetskoj bombi!