Ukoliko ste se zasitili roštilja i brzih jela koja su obilježela prethodne praznične dane za današnji ručak možete napraviti nešto drugačiju verziju pite – s krompirom i piletinom.
Na TikTok profilu “Prahnulo mi” pronašli smo recept koji opisuju kao jelo u koje ćete se zaljubiti na prvi zalogaj, a priprema je prilično jednostavna.
Sastojci:
- 3 krompira srednje veličine
- 2 paprike
- 2 manje glavice luka
- 250 grama pilećeg filea
- ulje
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica origana
- 1 kašika vegete
- 1 kašika paradajz pirea
- 100 ml vrhnja za kuhanje
Za preliv
- 2 jajeta
- 200 ml mlijeka
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 4 kašike brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 150 grama sira edamera ili gaude
Priprema:
Krompir ogulite i isijecite na kocke te stavite da se skuha. Kad je kuhan procijedite i ostavite sa strane. Paprike i luk isjeckajte sitno, a piletinu na kockice.
Zagrijte ulje, smanjite temperaturu i dodajte luk. Luk kratko dinstajte, a zatim dodajte papriku pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte piletinu. Pržite dok piletina ne promijeni boju pa dodajte so, origano i vegetu. Kad se začini sjedine dodajte paradajz pire. Promiješajte pa prelijte vrhnjem za kuhanje. Sjedinite sve i dinstajte još jedan minut i sklonite s vatre.
U zdjelu ulupajte jaja, dodajte mlijeko i ulje. Začinite sa solju i biberom. Sve izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Zatim dodajte prethodno skuhani krompir i miješajte dok ne dobijete smjesu otprilike gustine kao palačinke. U smjesu s krompirom dodajte brašno i prašak za pecivo pa dobro umutite da vam ne ostanu grudvice.
U jednu tepsiju obloženu pek papirom sipajte malo više od pola smjese s krompirom. Poravnajte kašikom, a preko dodajte piletinu koju ste prethodno napravili i rasporedite ravnomjerno. Ostatak smjese od krompira sipajte preko piletine pa pospite sirom i origanom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.