Krompir pire je jedno od omiljenih i najčešće pripremanih jela u mnogim domaćinstvima, a za njegovu pripremu potrebno vam je samo nekoliko sastojaka.
Iako djeluje kao jednostavan prilog, prilikom kuhanja se često dogodi da pire ne postigne očekivanu kremastu strukturu i bogat okus. Zbog toga je potrebno dodati jedan sastojak koji će poboljšati okus.
Ovisno o tome koje meso poslužujete uz pire, možete koristiti goveđu ili pileću kocku. Ovaj sastojak ne samo da pojačava ukus, već i doprinosi kremastijoj teksturi pirea.
Sastojci:
Oguljeni krompir, voda, morska sol, kocka za supu po izboru, maslac i toplo mlijeko
Priprema:
Krompir je potrebno oguliti i isjeći na komade. U veću posudu sipajte vodu, dodajte prstohvat morske soli I jednu kocku za supu po izboru. Kada voda prokuha, ubacite krompir i kuhajte ga dok ne omekša.
Nakon kuhanja procijedite krompir i dok je još vruć dodajte malo maslaca i toplog mlijeka. Krompir izgnječite do željene strukture. Na ovaj način vaš krompir pire dobit će bogatiji i puniji ukus, kao i kremastu teksturu kojoj niko neće moći odoljeti.