Teletina s rižom je jelo koje spaja bogatstvo okusa i nutritivnu vrijednost u jednom tanjiru. Tajna je u dobro začinjenom telećem mesu u kombinaciji sa kvalitetnom rižom koja upija sve sokove i arome.
Maslac daje ovom jelu posebnu punoću, a kombinacija začina podiže cijelo jelo na viši nivo. Ovo je zdrav i ukusan obrok, idealan za porodični ručak – lagan za probavu, a bogat proteinima i energijom.
Sastojci
- 600 g telećeg mesa
- 280 g riže
- 2 kašikice mješavine začina
- 2 kašikice soli
- 600 g stabla celera
- 60 g mrkve
- 60 g mladog luka
- 2 češnja bijelog luka
- 1 kašikica bijelog bibera
- 1 kašikica maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika začinskog bilja
Priprema
Na ulju i maslacu prodinstati bijeli luk. Dodati mrkvu, celer stablo i mladi luk. Zatim dodati meso isječeno na kockice. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina. Rižu skuhati u slanoj vodi. Iscijediti i servirati kao podlogu pripremljenom mesu. Dekorisati sa svježim začinskim biljem.