Starinski recept za pekarske kifle – Napravite ih sami

Datum:

Mnogi ljudi vole pekarske kifle, a one se uopšte ne spremaju teško.  Zahvaljujući ovom receptu možete ih napraviti sami i izbjeći odlazak u pekaru, gdje cijena ovog proizvoda neprestano raste.

SASTOJCI

brašno – 1 kg

mlieko (mlako) oko 1 dcl

voda (mlaka) – oko pola litre

kvasac – dva pakovanja

margarin – oko 100 g

so – dvije male kašike

šećer – dvije male kašike

sirće – jedna mala kašika

PRIPREMA

Prvi korak je da stavite kvasac u šolju, a onda da dodate šećer i malu kašiku brašna.

Sad sve to polijte mlijekom (mlakim), a onda ostavite da odstoji nekih desetak minuta. Kvascu je potrebno neko vrijeme da krene da radi, a kad se to desi onda u posudu sa vodom (mlakom) sipajte sirće i otopljeni margarin.

Kvasac sa mlijekom i vodu sa sirćetom sipajte u posudu u kojoj je brašno, a onda mijesite da biste sve lijepo sjedinili.

Nakon što tijesto počne da se odvaja od posude, pokrijte i pusttite da ostoji oko sat vremena. Onda premijesite, a ostavite još oko pola sata

Oblikujte desetak većih il 15-ak manjih jufkica, pa onda pustite da odstoji još 10 – 15 minuta. Poslije toga uzmite oklagiju i od jufkice napravite oblik jaja, a onda to zavijte u kiflu.

Sad je vrieme da vaše kifle poredate u pleh u koji ćete prethodno staviti papir za pečenje, a onda ih opet prekrijte. Nakon toga uključite rernu na 250 i nakon nekih desetak minuta premažite kifle vodom i ubacite ih u rernu.

Ovdje možete i da ih posolite po vašem ukusu, a izvadite ih iz rerne poslIJe nekih dvadesetak minuta.

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Zapečeni punjeni krompir

Zapečeni punjeni krompir je naš današnji prijedlog. SASTOJCI: 8 krompira 250 ml...

Čokoladni kolač koji ne deblja, a pravi se za tren oka

Ako vodite računa o ishrani ili ste na specifičnom...

Aromatično pile

Pečeno pile punjeno maslacem, začinima i limunom biće aromatično...

Miris ljeta: Recept za krofnice kao s plaže

Mini-krofnice kao s plaže savršen su desert za ljeto,...