Mnogi ljudi vole pekarske kifle, a one se uopšte ne spremaju teško. Zahvaljujući ovom receptu možete ih napraviti sami i izbjeći odlazak u pekaru, gdje cijena ovog proizvoda neprestano raste.
SASTOJCI
brašno – 1 kg
mlieko (mlako) oko 1 dcl
voda (mlaka) – oko pola litre
kvasac – dva pakovanja
margarin – oko 100 g
so – dvije male kašike
šećer – dvije male kašike
sirće – jedna mala kašika
PRIPREMA
Prvi korak je da stavite kvasac u šolju, a onda da dodate šećer i malu kašiku brašna.
Sad sve to polijte mlijekom (mlakim), a onda ostavite da odstoji nekih desetak minuta. Kvascu je potrebno neko vrijeme da krene da radi, a kad se to desi onda u posudu sa vodom (mlakom) sipajte sirće i otopljeni margarin.
Kvasac sa mlijekom i vodu sa sirćetom sipajte u posudu u kojoj je brašno, a onda mijesite da biste sve lijepo sjedinili.
Nakon što tijesto počne da se odvaja od posude, pokrijte i pusttite da ostoji oko sat vremena. Onda premijesite, a ostavite još oko pola sata
Oblikujte desetak većih il 15-ak manjih jufkica, pa onda pustite da odstoji još 10 – 15 minuta. Poslije toga uzmite oklagiju i od jufkice napravite oblik jaja, a onda to zavijte u kiflu.
Sad je vrieme da vaše kifle poredate u pleh u koji ćete prethodno staviti papir za pečenje, a onda ih opet prekrijte. Nakon toga uključite rernu na 250 i nakon nekih desetak minuta premažite kifle vodom i ubacite ih u rernu.
Ovdje možete i da ih posolite po vašem ukusu, a izvadite ih iz rerne poslIJe nekih dvadesetak minuta.