Kad se ljeto zahukta i temperature dostignu vrhunac, često nemamo snage ni želje za teškim i masnim obrocima. Upravo tada nam je potrebna hrana koja osvježava, hrani, ali i osvaja svojom jednostavnošću i laganom aromom.
Tjestenina sa limunom je pravi heroj vrelih dana – spoj nježne, kremaste teksture tjestenine i zrelog, živahnog limuna koji osvježava svaki zalogaj. Dodajte blagi šmek bijelog luka i bogatstvo parmezana, i dobijate jelo koje je istovremeno brzo, lako za pripremu i savršeno ukusno.
Ovaj recept donosi vam neodoljivu harmoniju ukusa koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju, a uz to neće vas ostaviti sa osjećajem težnine u stomaku niti umorom od kuvanja. Idealna je za ručak sa prijateljima na terasi, laganu večeru poslije napornog dana ili bilo koji trenutak kada vam je potrebna doza ljetne svježine na tanjiru.
Vrijeme pripreme:
20 minuta
Sastojci:
400 g tjestenine (špagete, lingvini ili fetućine)
3 limuna (sok i narendana korica)
4 kašike maslinovog ulja
3 čena bijelog luka, sitno isjeckana
80 g rendanog parmezana (plus još za posipanje)
So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
Svjež peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Skuvajte tjesteninu u velikoj količini posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja, ali pazite da ostane al dente. Sačuvajte oko pola čaše vode od kuvanja tjestenine prije nego što je ocjedite.
U velikom tiganju na srednjoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk i pržite ga kratko, oko minut, pazeći da ne zagori.
Sklonite tiganj sa vatre i umješajte limunovu koricu i limunov sok. Dodajte malo soli i bibera po ukusu.
U tiganj dodajte ocijeđenu tjesteninu, rendani parmezan i malo vode od kuvanja testenine. Dobro promješajte da se svi sastojci povežu i da pasta bude kremasta. Po potrebi dodajte još malo vode da dobijete željenu konzistenciju.
Poslužite odmah, pospite sa još parmezana i ukrasite svježim peršunom.
Ako vam fali meso, možete je poslužiti uz grilovanu piletinu.