Top namirnica sportista i dijabetičara: Zdravo brašno koje lako možete sami napraviti

Datum:

Iako je skuplje od običnog, pšeničnog brašna, bademovo brašno je nutritivno zdraviji odabir. Ne sadrži gluten pa ga biraju oni koji imaju celijakiju ili izbjegavaju gluten u prehrani. Također, ima nizak udio ugljikohidrata, što ga čini popularnim izborom u prehrani za dijabetičare.

Bogato je nezasićenim mastima, koje su korisne za zdravlje srca i mogu pomoći u regulaciji kolesterola smanjenjem lošeg (LDL) kolesterola i povećanjem dobrog (HDL) kolesterola.

Bademovo brašno vole i sportaši jer sadrži više proteina od mnogih drugih vrsta brašna, što pomaže u jačanju mišića te produljuje osjećaj sitosti. Vlakna u bademovom brašnu pomažu probavi, magnezij živčanom sustavu, a vitamini E je snažan antioksidans.

Ta zdrava namirnica sadrži i mangan, kalij, kalcij i željezo. Bademovo brašno možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, ili ga napraviti sami.

Kako napraviti bademovo brašno?

Bademe najprije nasjeckajte pa miksajte u blenderu oko deset sekundi, dok se ne pretvore u prah. Nemojte pretjerati kako ne biste dobili maslac od badema. Potom ih prosijte u cjedilu sa sitnim otvorima, a krupnije komadiće ponovno izmiksajte i prosijte. Bademovo brašno možete čuvati u hladnjaku, oko tri mjeseca, piše punkufer.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Mlinari u BiH već najavili poskupljenja: Od januara cijene brašna sigurno veće

Mlinari u RS-u i FBiH najavljuju od januara novi...

Mandarine su odlične za zadravlje: 7 razloga zašto ih jesti svaki dan

Mandarine su bogate vitaminom C, štite naš imunitet u...

Omiljena namirnica nutricionista tokom zime: Ključna je za varenje i jačanje imuniteta

Ako želite da imate jak imunitet, jedite više kiselih krastavaca. Kažu da je...

Preskakanje doručka može dovesti do veće stope ovog poremećaja

Preskakanje doručka može dovesti do veće stope pojave jednog...