Jorgovan donosi najljepši miris proljeća, a mnogi ne znaju da je ovaj čarobni žbun rođen upravo na Balkanu! Odatle se početkom 16. vijeka „probio“ sve do severne Evrope, a u 18. vijeku je sa doseljenicima stigao i u Ameriku. Svi ga vole zbog mirišljavih cvjetova, ali i otpornosti na niske temperature.
Danas ga srećemo u više nijansi – ima čak i izrazito plavičastih jorgovana, kao i onih u pravoj „magenta“ boji. Ipak, i dalje su najčešći ljubičasti i bijeli, a svaki od njih nosi posebnu simboliku. Za ljubičasti se vjeruje da simbolizuje prvu ljubav, pa mladi momci neće pogriješiti ako upravo njegov buket poklone svojoj simpatiji. Bijeli predstavlja oličenje mladalačke nevinosti, pa djevojka može da ga ponese na sastanak ili od njega uplete nježni vjenčić.
Mnogo je legendi o tome kako su nastala ova dva cvijeta. Jedna kaže da ih je samo proljeće sačinilo od zraka sunca i duginih boja. Druga, tužnija, opisuje kako je ljubičasti jorgovan postao bijeli od tuge nad grobom djevojke stradale zbog ljubavi.
Jorgovan pušta mnogo izdanaka u svom podnožju. Za rasađivanje odaberite one koji su dovoljno udaljeni od glavnog stabla da ga ne biste oštetili. Ipak, neka budu i dovoljno dobro razvijeni da mogu samostalno da se ukorijene.
Pripremite rupu za sadnju tako što ćete usitniti zemlju i očistiti je od trave, pa dodajte malo organskog đubriva i pokrijte slojem zemlje. Sada pažljivo ašovom isjecite izdanke, očistite od grudvi zemlje i posadite pažljivo zasipajući sitnom, hranljivom zemljom. Utabajte sa strane, pažljivo priskajući pa obilno zalijte.
Jorgovan treba redovno orezivati, čim mu prođe cvjetanje. Na proljeće možete ponovo da skratite žbun za čitavu jednu trećinu. Naravno, ako želite da ostavite viši grm, nemojte toliko rezati ali vodite računa i o tome da uvijek imate dovoljno mladih grana kako bi se očuvala kompaktnost biljke. Dobro je da između njih ima i dovoljno zraka, jer se time čuva zdravlje i čuva jorgovan od štetočina.