Reprezentacija Specijalne olimpijade BiH otputovala u Austriju

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra” u Sarajevu danas je organizovan ispraćaj reprezentacije Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine na Zimske olimpijske igre za osobe s posebnim potrebama, koje će biti održane u Austriji od 14. do 25. marta.

Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, ističe da će našu zemlju u Austriji predstavljati do sada najbrojniji tim u kojem je 16 sportista.

“Jedva čekamo polazak i nastup u Austriji, gdje ćemo se potruditi da najbolje predstavimo Bosnu i Hercegovinu. Zimske olimpijske igre su kruna svakog sportiste. U Austriji će nastupiti blizu 3.000 sportista iz 117 zemalja. Ovo je naša najbrojnija reprezentacija do sada, kada su u pitanje Zimske olimpijske igre. Upornim radom došli smo do toga da se polako počinju vrednovati rezultati osoba sa invaliditetom. Zajedničkim radom s roditeljima, sponzorima i prijateljima došli smo do toga da ovakav tim ide u Austriju”, rekla je Delić-Selimović.

Bosnu i Hercegovinu u Austriji će predstavljati – alpsko skijanje: Hadun Tanović, Andrija Radoš, Spomenko Martinović, Edna Sunjić, Merima Osmanović, Tanja Glavočević; skijaško tračanje: Sanela Curović, Hiba Sultanović, Almedina Bešlija, Kristina Klačar, Edita Dikonja, Josip Adžaip, Njegoš Mihajlović, Ismet Alimanović, Radenko Savanović i Nemanja Šević.

S rekordnim brojem sportista po medalje!

Ognjen Glamočanin, selektor reprezentacije Specijalne olimpijade u alpskom skijanju, naglasio je da očekuje da takmičari daju svoj maksimum i da se svi zdravi vrate u Bosnu i Hercegovinu.

“Imamo najbrojniji tim do sada, a do toga smo došli radom i zalaganjem velikog broja klubova i udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizovali smo četiri kampa i prvenstvo kroz koje smo došli do reprezentativaca. Rezultat je naša brojnost i bolja vještina sportista. Imamo još dosta prostora za napredak. Na svim planinama u Bosni i Hercegovini smo organizovali pripreme, gdje god ima uslova za skijanje. Ono što smo primijetili u radu s osobama s posebnim potrebama jeste pristup, koji je jako bitan prema populaciji s kojom radimo. On treba biti bez ikakvog sažalijevanja na identičan način kao i prema svim sportistima. U Austriji očekujemo da pokažu najbolje skijanje u tom trenutku”, rekao je Glamočanin.

Selektor reprezentativaca u nordijskim disciplinama Aid Ahmetović vjeruje da će se bh. tim iz Austrije vratiti s medaljama.

“Veliko je zadovoljstvo što smo jako brojni, jer nastupamo s deset sportista u nordijskim disciplinama. Uz to, ovo su prve igre na kojima će nastupiti djevojke u ski trčanju. Uvijek smo odlazili skromno, a vraćali se s medaljama i uzdignute glave. Vjerujem da će naši sportisti osvjetlati svoj i obraz zemlje iz koje dolaze, te da će se vratiti sa nekoliko medalja”, naglasio je Ahmetović.

Edna Sunjić, koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u alpskom skijanju, zahvalila se svojim školskim drugovima i drugaricama iz Osnovne škole “Skender Kulenović”, koji su došli da je isprate.

“Idem u Austriju da pobijedim i osvojim prvo mjesto”, poručila je Edna.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*