Španija i Portugal traže prve pobjede, Urugvaj i Iran mogu ovjeriti plasman u osminu finala

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nemamo reprezentaciju koja je osigurala plasman u osminu finala, ali danas bismo teoretski mogli dobiti tri takve. Ukoliko Urugvaj u 2. kolu grupe A savlada Saudijsku Arabiju, putnici u osminu finala bit će Urugvaj i Rusija, a ukoliko Iran napravi senzaciju te pobijedi Španiju, tada će i on imati siguran put u osminu finala.
Rusija je sinoćnjom pobjedom nad Egiptom (3:1) u 2. kolu grupe A stigla na milimetar od plasmana u osminu finala. Za potvrdu tog plasmana potrebno je da Urugvaj ne izgubi od Saudijske Arabije.

Sve osim pobjede Urugvaja nad Saudijskom Arabijom u 2. kolu grupe A bila bi senzacija, a ukoliko Urugvajci ostvare pobjedu, tada će oni zajedno s Rusima osigurati plasman u osminu finala. U tom slučaju, direktan okršaj Urugvaja i Rusije u 3. kolu grupe A odlučit će ko zauzima prvo, a ko drugo mjesto u ovoj grupi. Rusi su zbog gol-razlike u velikoj prednosti.

Urugvaj je u 1. kolu u samom finišu meča stigao do minimalne pobjede nad Egiptom (1:0), dok je Saudijska Arabija pokazala najgore izdanje u konkurenciji svih ekipa na Mundijalu te je poražena rezultatom 5:0 od Rusije. Okršaj Urugvaja i Saudijske Arabije počinje u 17:00 sati.

Danas počinju i utakmice 2. kola grupe B, a prvo će igrati Portugal protiv Maroka u 14:00 sati. Portugalci su opravdali status prvaka Evrope u meču protiv Španije (3:3), a sve na krilima fenomenalnog Cristiana Ronalda koji je postigao hat-trick u tom meču. Ekipa Fernanda Santosa je pokazala da i na Mundijalu može daleko.

Marokanci su u 1. kolu poraženi od Irana rezultatom 1:0 te su stigli na korak od ispadanja u grupi. Ipak, uprkos porazu od Irana, riječ je o reprezentaciji na koju Portugalci, ali i Španci moraju obratiti posebnu pažnju pošto Maroko posjeduje nekoliko odličnih igrača te njeguje napadački nogomet. Mnogi smatraju da rezultat iz 1. kola ne pokazuje pravo lice Marokanaca.

Španija i Iran će igrati od 20:00 sati u 2. kolu grupe B, a jasno je da Španci nose ulogu izrazitog favorita. Crvenoj furiji neće biti lako pošto Iran dolazi dodatno motiviran nakon pobjede protiv Maroka, a ta pobjeda je uz remi Španije i Portugala dovela Irance u poziciju da im još jedna pobjeda donosi osminu finala.

Španci su 1. kolo dočekali u neobičnoj situaciji pošto je Julen Lopetegui dan prije početka Mundijala dobio otkaz, a zamijenio ga je Fernando Hierro. Sudeći po predstavi koju su Španci prikazali protiv Portugala, ta velika promjena na selektorskoj klupi nije se mnogo osjetila. Barem ne još.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*