Dvije Koreje razmatraju zajedničku kandidaturu za Olimpijske igre

Predstavnici Južne i Sjeverne Koreje razgovarat će ovog mjeseca o mogućnosti zajedničke kandidature za Olimpijske igre (OI) 2032. godine.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae In (Moon Jae-in) sjevernokorejski vođa Kim Džong Un (Kim Jong Un) su u septembu na sastanku u Pjongjangu (Pyongyang) već govorili o tome. Naredni susret će dati odgovor da li će se dvije države odlučiti za kandidaturu.

Južna i Sjeverna Koreja su se dogovorile da razgovaraju o zajedničkoj kandidaturi za Ljetne olimpijske igre 2032. godine, saopšteno je u zajedničkoj izjavi za javnost, a pojedinosti nisu poznate, objavile su strane novinske agencije.

Na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama obje Koreje su sastavile zajedničku žensku hokejašku reprezentaciju, a na ovogodišnjim azijskim igrama u Džakarti (Jakarta) su se dogovorile za nastavak saradnje na području sporta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je prije nekoliko dana na zasjedanju u Buenos Airesu izrazio želju da Sjeverna i Južna Koreja na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. sastave što više zajedničkih ekipa i nastupe pod istom zastavom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*