Javne priredbe u TK u zasebnoj pravnoj regulativi

Datum:

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o javnim priredbama i uputila ga kantonalnoj skupštini na razmatranje.

Revizijom postojećeg zakonodavnog okvira utvrđeno je da odredbe važećeg Zakona o javnom okupljanju u TK, kojim se uređuje pravo i način organiziranja javnog okupljanja građana na području tog kantona, nisu usklađene s međunarodnim standardima zbog čega je potrebno izraditi novi zakon i to Zakon o mirnom okupljanju, usklađen s međunarodnim standardima iz oblasti ljudskih prava, uključujući i ona koja se odnose na uživanje slobode mirnog okupljanja.

Kako podsjećaju iz Vlade TK, Ustavom Bosne i Hercegovine garantuje se zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prava i slobode koje određuje Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njeni protokoli primjenjuju se direktno u Bosni i Hercegovini i te odredbe imaju prioritet. Dakle, Evropska konvencija direktno je primjenjiva i ima supremaciju nad svim drugim zakonima.

-S obzirom da važeći Zakon o javnom okupljanju kao javna okupljanja navodi i javne priredbe, iako su one komercijalnog karaktera u odnosu na mirna okupljanja, te samim tim nužno podliježu različitim ograničenjima i nije prihvatljivo da budu u sklopu istog zakona, a što je i jedna od preporuka Misije OSCE-a u BiH, neophodno je bilo sačiniti poseban nacrt zakona. Slična rješenja prihvaćena su i u drugim kantonima – saopćeno je iz kantonalne vlade.

Zaštita prava na okupljanje

Na sjednici je Vlada TK utvrdila i Nacrt zakona o mirnom okupljanju. Postojeći Zakon o javnom okupljanju koji se primjenjuje na području TK ograničava slobodu mirnog okupljanja sa stanovišta međunarodnih standarda namećući dodatne administrativne i finansijske obaveze organizatorima i učesnicima mirnih okupljanja.

Također, kako je saopćeno, kao nužno se nameće pravljenje razlike između nasilnih i nenasilnih okupljanja, te razlike između komercijalnih od nekomercijalnih okupljanja, a koja su obuhvaćena važećim zakonom i za koja se u velikom mjeri zahtijevaju identične procedure za njihovo provođenje.

-Bitno je napomenuti da se ovim zakonom ne ograničava primjena policijskih ovlaštenja u koja se ne bi ‘diralo’ u slučaju kada bi mirno okupljanje koje je regulisano ovim zakonom ‘prešlo’ u nasilno okupljanje, te da se nastoji olakšati, omogućiti, podržati i zaštiti pravo na okupljanje. S ciljem usklađivanja propisa sa standardima EU, Uprava policije je sačinila nacrt teksta zakona o mirnom okupljanju, kojim bi se van snage stavio važeći Zakon o javnom okupljanju – navode iz Vlade TK.

Podijeli:

Povezano
INFO

(Video) CRP Tuzla: U saradnji sa partnerima, započeo projekat SMART STEP

Tuzlanski kanton nastavlja sa projektima energijske tranzicije. Jedan od...

Tuzlanski kanton nastavlja sa projektima energijske tranzicije

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst Ugovora...

(Video) Vlada TK: Povećanje sredstva za liječenje branilaca i članova njihovih porodica

Na današnjoj sjednici Vlade TK donesena je Odluka o...

Vlada TK: Vlada TK zadužila MUP da riješi problem gužvi ispred Šalter sale

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim usvaja Informaciju...