Kikiriki maslac koji možete sami napraviti kod kuće bolji je od kupovnog, a uz to je i mnogo jeftiniji.
Sastojci:
- 300 g neslanog, oljuštenog kikirikija
- 1/4 kašičice fine morske soli, ili više po ukusu
- 1 kašičica meda, ili više po ukusu
- 1 do 3 kašičice ulja, po potrebi
Priprema:
Da biste pripremili kikiriki maslac, zagrijte pećnicu na 177°C. Rasporedite kikiriki po plehu za pečenje s niskim rubovima. Pecite ga u pećnici 3 minute, zatim protresite pleh i pecite još 3 do 5 minuta, dok ne porumeni i ne zamiriše. Pazite da ne zagori. Ostavite ga da se ohladi kako biste mogli rukovati s njim.
Prebacite pečeni kikiriki u blender i blendajte oko 4 minute, dok maslac ne postane sjajan i gladak. Dodajte željenu količinu soli i meda, pa nastavite miješati dok se sve ne sjedini. Provjerite konzistenciju maslaca. Ako vam se čini pregust, dodajte ulje, kašičicu po kašičicu, dok ne postignete željenu teksturu. Možda ćete poželjeti da napravite i karamel čizkejk s kikiriki maslacem!