Huti nakon napada Izraela na Jemen: Ne odustajemo od pomoći braći u Gazi

Datum:

Vrhovno političko vijeće jemenskog pokreta Huti saopćilo je da će doći do “učinkovitog odgovora” na izraelske zračne napade na luku Hodeidah te da neće odustati od “pomoći braći u Gazi”.

Izraelska vojska saopćila je da su izraelski borbeni avioni napali vojne ciljeve Huta u području luke Al-Hudaydah u Jemenu kao odgovor na dronovski napad u kojem je ubijen izraelski državljanin.

“Huti neće oklijevati u napadu na vitalne mete u Izraelu”, rekao je vojni glasnogovornik pokreta u subotu nakon što je Izrael izveo zračne napade na jemenski lučki grad Al-Hudaydah.

Huti su saopćili da su spremni za dugi rat s Izraelom, nekoliko sati nakon što su izraelski avioni napali obalni grad Al-Hudaydah, koji je pod kontrolom ove grupe na zapadu ratom razorene zemlje.

“Oružane snage neće prekinuti svoje operacije podrške našoj braći u Gazi bez obzira na posljedice, i uz Božju podršku pripremaju se za dugi rat s tim neprijateljem”, rekao je vojni glasnogovornik Huta Yehya Saree u televizijskoj izjavi.

Šef jemenske pregovaračke delegacije Mohammad Abdul-Salam potvrdio je da je pritisak na Hute da prestanu podržavati Gazu “san koji se neće ostvariti za izraelskog neprijatelja”.

“Brutalna izraelska agresija samo će povećati odlučnost i postojanost jemenskog naroda i njegovih hrabrih oružanih snaga”, kazao je Abdul-Salam.

(klix.ba/RTV7)

Podijeli:

Povezano
INFO

Izraelski ministar optužio mirovne snage UN-a da su ‘beskorisne’

Izraelski ministar energetike Eli Cohen optužio je u ponedjeljak...

Pojas Gaze: U izraelskom bombardovanju šatora s raseljenim Palestincima u krugu bolnice četvero mrtvih

Najmanje četvero Palestinaca je ubijeno, a 40 povrijeđeno u...

Mnogi stanovnici Gaze ponovo moraju bježati u potrazi sa sigurnijim utočištem

Mnogi stanovnici Gaze, koji su već više od godinu...

Iran se sprema za napad Izraela, izvještaj kaže da imaju razrađenih deset scenarija

Teheran je upozorio Izrael da će svaki napad na...