Koliko često koristite “pravu”, prirodnu hranu? Da li je vaš frižider prepun industrijskih proizvoda? Pronađite zdrave, prirodne zamjene, makar za neke namirnice, i počnite već danas.
Jeste li znali da većinu recepata možete prilagoditi i pronaći zdraviju, bolju varijantu za gotovo svaku namirnicu? Često ta varijanta ne samo da je zdravija, već bude i ukusnija.
Sa nekoliko jednostavnih zamjena možete svoj današnji ručak ili desert približiti onome što se popularno naziva “prava” hrana. Iako smo još uvijek nešto udaljeniji od zapadnih nezdravih prehrambenih navika, podlegli smo čarima “brzih” namirnica koje na prvi pogled obećavaju bolji okus i brže kuhanje.
Ipak, ta rješenja su samo na prvi pogled bolja ili ponekad jeftinija, ali rijetko kad su najzdravija opcija.
Kada je riječ o zamjenama, ne bojte se eksperimentirati, ali imajte na umu da svakoj pripremi treba pristupiti s dozom logike. Na primjer, ako spremate neko italijansko jelo, biljno ulje nećete zamijeniti kokosovim, već maslinovim, koje će se savršeno uklopiti.
Zdrave zamjene koje možete uvesti već danas
- Margarin zamijenite pravim maslacem ili kokosovim uljem.
- Biljno ulje koristite maslinovo ili otopljeno kokosovo ulje.
- Beli ili smeđi šećer zamijenite kokosovim šećerom.
- Višenamjensko brašno zamijenite brašnom od cijelih zrna.
- Običnu so zamijenite morskom solju.
Umjesto kupljenih dresinga i preljeva, napravite vlastite – na primjer, od maslinovog ulja i bijelog luka. (Potražite recepte poput Maslinovo ulje s bijelim lukom ili Napravite čili ulje za 10 minuta).
Umjesto gotovog pilećeg ili goveđeg bujona koristite domaći, pripremljen od kostiju, a povrće iz konzervi zamijenite svježim ili zamrznutim. Uvijek je bolja opcija kupiti svježe, sezonsko povrće i voće i zamrznuti ga, nego posegnuti za konzerviranim.
Dodatno, trudite se da kupujete organsko meso ili barem jaja i mesne proizvode od lokalnih, provjerenih proizvođača.