Na tržištu postoji puno vrsta mlijeka: Koje je najzdravije?

Datum:

Kada smo bili mlađi, kravlje mlijeko bilo je gotovo jedini izbor u trgovinama. Danas, kad dođete u dućan, teško je snaći se među toliko dostupnih opcija: kravlje, kozje, bez laktoze, sojino, bademovo…

Maloprodaja mliječnih alternativa porasla je na 2.4 milijarde dolara u 2020. u odnosu na 1.5 milijardi dolara u 2016. Prije osam godina jedna od tri osobe kupovala je biljna mlijeka, što je povećanje u odnosu na 2010. kada je takvu opciju birala jedna od pet osoba.

Ako se pitate koje je mlijeko najzdravije, morate znati da odgovor nije jednostavan. Ipak, obrano ili nemasno kravlje mlijeko često je prvi izbor dijetetičara.

“Ne postoji najzdravije mlijeko. Ovisi o vašim individualnim potrebama i prehrambenim ciljevima”, kaže dijetetičarka Kalyn True za Parade.

Ona pojašnjava da je kravlje mlijeko dobar izvor kalcija i proteina, ali ima više zasićenih masnoća. Biljne alternative mogu imati manje masti, neke su bez laktoze, ali često nemaju proteina i zahtijevaju obogaćivanje kako bi odgovarale određenim nutrijentima koji se nalaze u kravljem mlijeku.

Kravlje mlijeko je odlično za one koji ga podnose

“Općenito, kravlje mlijeko dobar je izbor zbog svojih nutritivnih prednosti. Jedna od njegovih najznačajnijih razlika u odnosu na biljne alternative jest sadržaj proteina. Proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mišića”, dodala je True.

Njezina kolegica, Edwina Clark, slaže se da je kravlje mlijeko odlično za one koji ga podnose.

“Prirodno je bogato kalcijem i fosforom, oba su ova hranjiva sastojka važna za zdravlje kostiju. Osim toga, bogat je proteinima i aminokiselinom zvanom leucin, koji podupiru izgradnju i održavanje mišića”, napomenula je Clark.

Šalica obranog kravljeg mlijeka ima 80 kalorija, dok punomasno mlijeko ima 150. Dakle, ako odlučite piti kravlje mlijeko, birajte opcije s manje mliječne masti.

Sojino mlijeko je najbolja biljna alternativa

Kada je riječ o biljnim alternativama, preporuka dijetetičara je sojino mlijeko koje je na vrhu njihovih popisa najzdravijih mliječnih alternativa.

“Soja je jedan od rijetkih cjelovitih proteina biljnog porijekla. Odnosno, sadrži sve esencijalne aminokiseline koje naše tijelo ne može samo proizvesti”, tvrdi Clark.

True kaže da možete povećati nutritivne prednosti sojinog mlijeka ako se odlučite za ono obogaćeno kalcijem, vitaminom D i vitaminom A, te bez dodanih šećera.

N1

Podijeli:

Povezano
INFO

Namirnice koje će vas držati u životu po vrelim danima

Hidratacija organizma neophodna je za dobar metabolizam i normalne...