Usred Sahare stvorilo se jezero

Datum:

Jedinstveni događaj padavina trenutno se odvija širom pustinje Sahare, jednog od najsušnijih mjesta na Zemlji.

Količina padavina možda ne izgleda impresivno po standardima, ali veliki dio Sahare će u septembru dobiti znatno više od 500% normalnih mjesečnih padavina, piše Newsweek.

Prognoze, koju je Zoom Earth objavio na X-u, nekadašnjem Twitteru, u četvrtak ujutro, pokazuje kišu koja se kreće širom sjeverozapadne Afrike u srijedu ujutro. Kiša nastavlja da udara u regionu do četvrtka, a radar predviđa da će se nastaviti i u petak. Količina kiše varira od slabe do jake, prema radaru.

“Jaka kiša se kreće preko pustinje Sahare? Mali i Mauritanija trenutno imaju neuobičajeno visok nivo padavina”, stoji u opisu posta Zoom Eartha sa snimkom.

Post dalje povezuje padavine sa malim brojem uragana u Atlantskom okeanu koji su ove godine uticali na SAD.

„Tropski talasi, koji se često razvijaju u uragane, nisu se tako snažno pojavljivali iz centralne Afrike. Jedan ključni faktor za formiranje tropskih talasa je zona intertropske konvergencije (ITCZ). Ona se pomjerila dalje na sjever nego inače. Ovo, u kombinaciji sa rekordno pozitivnom sjevernoatlantskom oscilacijom (NAO), promijenilo je vremenske obrasce širom Atlantika i Afrike”, piše Zoom Earth.

Jezero u pustinji

Promjena je izazvala više kiše u dijelovima svijeta koji inače ne vide velike količine padavina, kaže Zoom Earth, kao što su pustinje Sahel i Sahara, prenosi Blic.

Stanovnici malog grada Ain Sefra u Alžiru bili su iznenađeni kada su vidjeli kako se ogromno jezero formira u inače suhoj pustinji, rijedak prirodni fenomen koji se pojavljuje nakon veoma jake kiše.

(Tekst i Foto: N1)

Podijeli:

Povezano
INFO

(Foto) Odron zemljišta nanio manju štetu objektu u naselju Krojčica

Kiša koja već nekoliko dana pada nije prouzrokovala veće...