Mersiha Beširović: Istraživanje pokazalo da 96 posto ispitanika podržava uvođenje neradne nedjelje u FBiH (VIDEO)

Datum:

Nedavno je u Sarajevu predstavljeno istraživanje čiji su rezultati pokazali da 96 posto od ukupnog broja ispitanika podržava Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini prema kojem bi nedjelja i praznici trebali postati neradni dani za trgovine u FBiH, istaknuto je na javnoj prezentaciji istraživanja o stavovima i mišljenjima radnica i radnika zaposlenih u sektoru trgovine u FBiH o (ne)radnoj nedjelji i praznicima koju je 10.9.2024. godine u Sarajevu organizovao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Istraživanje rađeno tokom jula, obuhvatilo je 1.452 ispitanika. Značajna većina ispitanika u uzorku direktno je bila vezana za trgovačko zanimanje. Svaki drugi ispitanik navodi da radno provede minimalno tri nedjelje u mjesecu.

S druge strane, 51 posto ispitanika navodi da veoma često radno provode državne ili druge praznike. Istraživanje još pokazuje da je nivo stresa kod radnika u prodajnim objektima, pogotovo kada rade nedjeljom i/ili praznicima vrlo visok, a 77,2 posto ispitanika navodi da nije adekvatno plaćeno za rad nedjeljom i praznicima. Da je nedjelja najbolji dan za odmor i vrijeme sa porodicom smatra 59 posto ispitanika, a njih 56,8 posto podržava neradnu nedjelju, ali i pravo na još jedan slobodan dan u sedmici.

O pomenutom istraživanju za RTV 7 Tuzla govorila je Mersiha Beširović predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

Podijeli:

Povezano
INFO

Istraživanje provedeno u Njemačkoj: Oko 74 posto Nijemaca ne želi Scholza ponovo za premijera

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da većina građana...

KULT: 48,1 posto mladih nema nikakvo povjerenje u političke stranke

Institut za razvoj mladih KULT predstavio je rezultate istraživanja...