Bosna i Hercegovina još jednom je dobila međunarodno priznanje za svoju bogatu kulinarsku tradiciju. Prema najnovijem izvještaju renomiranog vodiča Taste Atlas, čak tri tradicionalna jela iz BiH našla su se na listi 50 najboljih doručaka svijeta za juni 2025. godine.
Na prestižnoj rang-listi, koja se temelji na hiljadama recenzija korisnika i ocjenama gastronomskih stručnjaka, mjesto su zauzeli burek, sirnica i kljukuša – jela koja su svakodnevni dio bosanske trpeze, ali sada i globalno prepoznata kao vrhunski zalogaji za početak dana.
Domaći favoriti među svjetskom elitom doručka
Kljukuša – 4.5 (21. mjesto)
Ova jednostavna, ali neodoljiva kombinacija narendanog krompira, brašna i začina, zapečena do zlatne hrskavosti, osvojila je simpatije širom svijeta. Najbolje se služi uz pavlaku, kajmak ili bijeli luk, a svojom autentičnošću zauzela je visoko 21. mjesto.
Burek – 4.4 (24. mjesto)
Bezvremenski klasik punjen mljevenim mesom, umotan u tanke slojeve jufke, zauzeo je 24. poziciju. Iako vuče korijene iz Osmanskog carstva, danas je burek neizostavan dio sarajevske – i šire bosanske – svakodnevice.
Sirnica – 4.4 (35. mjesto)
Još jedna omiljena pita, ovog puta punjena slanim sirom i jajima. Sirnica je lagana, a istovremeno zasitna – savršen izbor za doručak uz čašu jogurta. Njeno mjesto među najboljima potvrđuje koliko jednostavna jela mogu imati duboku kulinarsku vrijednost.
Na samom vrhu liste našao se raskošni turski doručak – Kahvaltı, ocijenjen sa impresivnih 4.8, dok su drugo i treće mjesto pripali komplet lepinji iz Srbije (4.6) i libijskom sfinzu (4.6). Među evropskim favoritima ističu se i francuski croissant te meksičke chilaquiles, oba ocijenjena sa 4.5.
Taste Atlas nije prvi put prepoznao vrijednost bosanskohercegovačke kuhinje. Ranije su visoke ocjene dobili i ćevapi, krompiruša i zeljanica, a Sarajevo je 2023. godine proglašeno jednim od 50 najboljih gradova za gurmane.
Uvrštavanje naših jela među najbolje na svijetu ne znači samo da su ukusna – to je i priznanje našoj kulturnoj baštini, ljubavi prema domaćoj kuhinji i porodičnoj tradiciji. Svaka pita i kljukuša nose priču generacija koje su ih pravile, dijelile i prenosile recept s koljena na koljeno.
Bosanskohercegovačka kuhinja, sa svim svojim autentičnim notama, nastavlja osvajati nepca širom svijeta – a ovaj posljednji uspjeh Taste Atlasa samo je još jedna potvrda da ukus iz naše čaršije ima mjesto i na svjetskoj trpezi.