Zašto se Sjeverna Koreja uključila u rat u Ukrajini?

Datum:

Rat u Ukrajini pruža sjevernokorejskoj vojsci nešto čemu se dugo nadala: priliku da testira svoje novo oružje i spremnost svojih časnika za moderno ratovanje, rekli su danas analitičari i dužnosnici u Južnoj Koreji.

Posljednjih sedmica ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, rekli su da, osim što je Rusiji poslala velik broj topničkih granata i balističkih projektila, Sjeverna Koreja šalje vojne inženjere i vojnike da se bore uz ruske postrojbe.

Prošle sedmice je južnokorejski ministar obrane Kim Yong-hyun rekao kako je vrlo vjerovatno da je nekoliko sjevernokorejskih vojnika već poginulo u borbama te da će Sjeverna Koreja poslati još vojnika u Rusiju, piše The New York Times.

Moskva je pomogla Sjevernoj Koreji u Korejskom ratu prije sedam desetljeća isporukom oružja i slanjem pilota. Danas Sjeverna Koreja pomaže Rusiji i jača svoju vojnu pripravnost na Korejskom poluotoku u vrijeme rastućih napetosti s Južnom Korejom.

Od Korejskog rata Sjeverna Koreja nije vodila veći sukob, ali je tražila mogućnosti za prodaju oružja i slanje druge vojne pomoći prijateljskim zemljama. Poslala je svoje vojne pilote u pomoć Sjevernom Vijetnamu tokom Vijetnamskog rata.

Korejski su piloti također letjeli na egipatskoj strani u Jomkipurskom ratu 1973. godine. Prema Tassu, ruskoj državnoj novinskoj agenciji, Sjeverna Koreja poslala je raketne tehničare i dvije manje borbene postrojbe da se bore za Assadov režim tokom građanskog rata u Siriji 2016. godine.

“Kada je Sjeverna Koreja prodavala oružje zemljama u ratu, slala je i osoblje ne samo da pomogne tim zemljama da ga koriste nego često i da se tamo sama bori. Čini se da ne voli propuštati prilike za borbu u ratu i stjecanje iskustva”, rekao je Yang Uk, vojni stručnjak u Asan Institutu za političke studije u Seulu, prenosi Index.hr.

Podijeli:

Povezano
INFO

Regruteri hvataju mlade Ukrajince po koncertima, odvlače ih u vojsku (VIDEO)

Ukrajinski vojni regruteri proveli su ciljane racije u restoranima,...

Liban: Oko 70.000 ljudi smješteno u 533 skloništa

Ministar unutrašnjih poslova Libana Besam al-Mevlevi izjavio je da...

Ukrajina napala Rusiju sa 144 bespilotne letjelice, Moskva zatvorila zračne luke

Ukrajina je u utorak pogodila Moskvu i zapadnu Rusiju...

UN zabrinut zbog širenja sukoba na Bliskom istoku, poziva na deeskalaciju

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava danas je rekao...